joi, 22 octombrie 2015

EIA: Jumătate din tăierile de paduri din România sunt ilegale. Schweighofer, principalul beneficiar

padurile-din-balcani-amenintate-de-proiecte-imobiliare-si-defrisari
Organizatia non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) a publicat miercuri un nou raport potrivit caruia cel putin 50% din taierile de paduri din Romania sunt ilegale, iar compania austriaca Schweighofer pare sa fie destinatarul pentru lemnul astfel obtinut.
De asemenea, raportul EIA afirma ca Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din Romania prin cresterea preturilor si preluarea stocurilor de cherestea. In 2004, Romania a exportat produse din lemn in valoare de aproximativ un miliard de dolari iar in 2014 cifra a crescut la 2,5 miliarde de dolari.
In schimb, exporturile de mobila se cifrau, in 2004, la 762 milioane de dolari iar in 2014 au scazut la 628 milioane de dolari. “Aceste cifre scot in evidenta transformarea Romaniei dintr-o economie cu traditie in realizarea de produse manufacturate intr-un furnizor de resurse naturale”, arata raportul EIA.
“Schweighofer este una din cele mai mari companii din sectorul lemnului din Europa si din pacate un factor major in defrisarile ilegale din Romania”, a declarat directorul executiv al EIA, Alexander von Bismark.
In primavara acestui an, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii un film in care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie.
In replica, Holzindustrie Schweighofer, prezent in Romania din 2002, a respins miercuri acuzatiile formulate de EIA subliniind ca este adepta prelucrarii responsabile a lemnului, titrează Ziare.com.
“Taierile ilegale de lemn afecteaza grav padurile, precum si intreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel ca este in interesul tuturor sa promovam sustenabilitatea, sa avem un sistem riguros si eficient de control al originii lemnului si sa prelucram doar lemn cu documente complete si corecte, care respecta toate reglementarile din Romania si din Uniunea Europeana”, se arata intr-un comunicat de presa al companiei austriece.
Holzindustrie Schweighofer subliniaza ca opereaza pe plan local alte doua fabrici de cherestea – la Radauti si Reci, o fabrica de panouri incleiate din lemn masiv la Siret si una de panel la Comanesti, generand peste 3.000 de locuri de munca direct in aceste locatii si mai mult de 10.000 de locuri de munca indirect, in industrii conexe.
Holzindustrie Schweighofer sustine ca pana acum a investit 778 milioane de euro in Romania, iar in ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro.
NapocaNews


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu