luni, 10 august 2015

Vezi cum arăta harta Ţărilor Române în secolul XVI. Ele se numeau Dacia de la Nistru pân` la Tisa

harta-veche-DACIA
Una dintre cele mai vechi harti reprezentand tara noastra are varsta de peste 400 de ani. Ea a fost lucrata la Brasov, in anul 1542, si este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placa de lemn si apoi a tiparit-o in atlasul sau personal denumit “Rudimenta Cosmographica” .
Pe aceasta harta, tara noastra apare sub numele de “Dacia” si este marginita de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmatia, Podolia, Thracia si Bulgaria.
Fata de timpul cand a fost intocmita, harta este destul de corecta si frumos executata. Tarile cuprinse in ea sunt reprezentate cu multa proportie si simetrie fata de marile din jur. Marea Neagra apare sub numele de “Pontus” si este plasata exact in partea de sud-est a Daciei, iar Muntii Carpati sunt trecuti tot in forma latinizata, Carpathius.

Tara noastra apare impartita in cele trei principate cunoscute: Valachia, Moldavia si Transylvania; numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris cuvantul “Dacia”, cu litere majuscule.
Cele mai multe denumiri de pe aceasta harta sunt scrise in limba latina, de exemplu : “Danubius” (Dunarea), “Alutes” (Oltul), “Pruth” (Prutul), “Theis” (Tisa) etc.
Printre localitati sunt mentionate: “Tergovisti”, care, pe atunci, era capitala Tarii Romanesti, “Soszavia” (Suceava), capitala Moldovei, “Brayla” (Braila), “Bistricza” (Bistrita), “Varadinum” (Oradea), “Cibinium” (Sibiu) si “Croana”CRONOS (Brasov), Debricia ( Debretzen, azi in Ungaria ).
Aceasta reprezentare a Daciei in secolul al XVI-lea este o alta dovada ca in constiinta medievala, teritoriul cuprins intre Tisa, Nistru, Dunare, Marea Neagra si avand in mijloc arcul carpatic, apartinea stravechii Dacii, vremelnic impartita in cele trei cunoscute provincii istorice titrează trezirealarealitate.ro.
Nu putem nega că exista o conştiinţă geopolitică a unităţii celor trei Ţări Române sub numele şi forma Daciei de odinioară.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu