luni, 24 august 2015

Populatia de albine – in continua scadere

Despre
Sindromul Depopularii Coloniilor de albine sau CCD (Colony Collapse Disorder) este o problema reala, foarte grava. Albinele sunt responsabile pentru polenizarea unor alimente comune, iar daca insectele continua sa dispara, acelasi lucru se va intampla si cu mancarurile noastre preferate. Fenomenul s-a extins si la nivel european, iar cercetatorii nu reusesc sa gaseasca un raspuns si o solutie pentru a stopa disparitia misterioasa. albine
Cauzele nu se cunosc – poate fi vorba de paraziti, pesticide sau culturile modificate genetic, pana si radiatiile produse pot fi posibile motive. Insa in timp ce se cauta o rezolvare, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a restabili populatia de albine.

Albinele cauta polen, iar daca vrem sa le ajutam, ar trebui sa incercam sa plantam in gradina cateva ierburi care le vor atrage. Aceste plante nu necesita ingrijire speciala, infrumuseteaza aspectul gradinii, pot fi utilizate in multe feluri si in plus, vor sustine familiile de albine.
Trifoiul este preferat, dar si salvia, oregano, lavanda, coada soricelului, isop, lucerna, echinaceea, cimbru. Pe langa faptul ca ajutam albinele, putem sa folosim toate aceste ierburi in bucatarie sau in scopuri medicinale. Aproape orice planta cu flori de culoare albastra, violet sau galben dar si orice copac ce infloreste atrage albinele. Daca vrem fructe proaspete culese chiar din propria gradina, putem sa plantam cativa pomi fructiferi.
Daca nu dezvolti o alergie in urma intepaturilor sau nu ai o reactie adversa la produsele apicole, nu-ti fie teama de faptul ca vei atrage albinele in curtea casei tale. Cele care inteapa cel mai des sunt de fapt viespi.
Mai ales daca ai o gradina, incearca sa nu folosesti pesticide. Substantele chimice sunt nocive nu doar pentru oameni, ci si pentru albine. Incearca alte metode, naturale si bio pentru a combate daunatorii. Chiar si fara a lua in considerare importanta albinelor, oricum gradinaritul organic este alegerea potrivita.
Apicultura practicata ca hobby nu mai este de actualitate. Presiunile comerciale si instabilitatea populatiilor de albine, uneori fondurile europene acordate cu prea multe criterii de selectie au facut ca aceasta meserie sa fie mai putin atractiva. Dar noi inca ne bazam pe albine pentru a poleniza culturile si pentru a ne oferi alimentele. Daca alegem sa cumparam de la apicultorii locali, le vom sustine eforturile. Exista multe beneficii in a consuma miere produsa natural, iar sprijinul acordat micilor producatori este intotdeauna bine-venit.
Iar daca ii invatam si pe copii sa aprecieze tot ceea ce ii inconjoara, inclusiv albinele, le vom face cunoscuta aceasta relatie de interdependenta (care este de fapt benefica ambelor parti) si poate, adulti fiind, vor invata sa ajute, la randul lor, populatiile de albine ce sunt, din pacate, in continua scadere.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu