vineri, 24 iulie 2015

Rovana Plumb: Ordonanța privind salariile demnitarilor se aplică de la 1 august. Bugetarii cu salarii africane mai aşteaptă

rovana-plumb-punctul-de-pensie-ar-putea-fi-majorat-din-2015-cu-4-dar-se-poate-ajunge-pana-la-4-5-18476231
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, că ordonanța care prevede majorarea indemnizațiilor demnitarilor, care a stârnit un imens scandal între Victor Ponta și Palatul Cotroceni, s-ar putea aplica de la 1 august, așa cum a fost stabilit inițial.
“Ordonanța este în vigoare, aplicarea ei începe de la 1 august. Săptămâna viitoare vom avea rectificare bugetară și vom decide atunci dacă va începe aplicarea ei de la 1 august. Având în vedere că impactul bugetar este foarte mic, sub 600 de mii de lei, este posibil să înceapă și această aplicare a ordonanței. Mai ales că acest prim pas de creșteri salariale este legat de continuarea implementării, după adoptarea legii salarizării”, a spus Plumb, la sediul central al PSD, întrebată ce se va întâmpla cu acest act normativ.
Bugetarii cu salarii africane ca-n Congo mai aşteaptă. Întrebată când va fi adoptată legea salarizării, Rovana Plumb a declarat: “Noi o vom finaliza până la sfârșitul lunii august astfel încât în septembrie să poată să intre în dezbatere în Parlament. După cum știți, este gata, s-a discutat cu federațiile sindicale, așteptăm amendamentele lor, observațiile lor, după care o vom finaliza. Încercăm să o bugetăm, așa cum am discutat, de la 1 decembrie 2015 “, a spus ministrul Muncii.
Rovana Plumb, președinte al Consiliului Național al PSD, a avut joi, la sediul central al partidului, o discuție cu președintele interimar al PSD Liviu Dragnea. Referindu-se la aplicarea ordonanței menționate, Dragnea a declarat că majorarea salarizării demnitarilor are o motivaţie corectă deoarece preşedintele, şefii Camerelor, miniştrii trebuie să aibă salarii bune pentru că au răspunderi uriaşe.
“Este o ordonanţă (în privinţa salarizării demnitarilor – n.r.), e publicată. Nu cred că se mai revine cu legea salarizării. Până la urmă, această lege este un lucru bun dacă este primul pas şi este urmată de modificarea întregii legi a salarizării. Adică este o motivaţie corectă, ca preşedintele României, premierul, şefii Camerelor, miniştrii să aibă salarii bune, pentru că, totuşi, au răspunderi uriaşe. Nu putem ridica doar salariile înalţilor demnitari, iar marea masă a bugetarilor să rămână cu salarii foarte mici. Am înţeles de la doamna Rovana Plumb că proiectul de lege a salarizării mari este aproape gata, nu l-am văzut. Dacă e un pas dintr-un proiect mare este corect, dacă rămâne singular, atunci nu este bine”, a spus Dragnea, răspunzând astfel la întrebarea ce se întâmplă cu salariile demnitarilor.
Ordonanța privind salariile demnitarilor a fost adoptată de Guvern în ultima zi de interimat al lui Gabriel Oprea. Câteva ore mai târziu, Victor Ponta a anunțat că el nu a susținut adoptarea ordonanței și că o vrea aplicată odată cu legea salarizării. Reacția lui Ponta a venit după ce reprezentații Cotroceniului au precizat că președintele Klaus Iohannis nu a cerut adoptarea actului normativ. Ulterior, Gabriel Oprea a clarificat cum ar fi stat de fapt lucrurile.
“Ideea aparține guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48″, a declarat vicepremierul pe 10 iulie, pentru dcnews.ro, întrebat care este adevărul în legătură cu ordonanța privind creșterea salariilor demnitarilor.
Gabriel Oprea a spus că premierul știa de ordonanță, dar nu ştia dacă preşedintele Iohannis va susţine adoptarea actului normativ.
“Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de guvern. Miercuri dimineața, când a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ. Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. Așa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a spus Oprea.
Cine sunt demnitarii şi ce salarii vor avea. Sumele brute
Klaus Iohannis – preşedintele României – 21.540 lei
Victor Ponta – prim ministru – 21.540 lei
Gabriel Oprea – viceprim ministru – 20.000 lei
Călin Popescu Tăriceanu – preşedintele Senatului – 21.540 lei
Valeriu Zgonea – preşedintele Camerei Deputaţilor – 21.540 lei
24 de membri ai BP al Camerei şi Senatului (vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii se aleg la fiecare început de sesiune parlamentară) – 19.055 lei
Dragoş Ilescu – preşedintele Consiliului Legislativ – 19.055 lei
Nicolae Văcăroiu – preşedintele Curţii de Conturi – 19.055 lei
Victor Ciorbea – preşedintele instituţiei Avocatul Poporului – 19.055 lei
Eduard Hellvid – directorul SRI – 19.055 lei
Mihai Răzvan Ungureanu – directorul SIE – 19.055 lei
Marcel Opriş – directorul STS – 19.055 lei
Lucian Pahonţu – directorul SPP – 19.055 lei
Sorin-Dan Mihalache, Ion Oprișor, Lazăr Comănescu, Dan-Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin-Ștefan Marinescu, Elena-Simina Tănăsescu, Laurențiu, Ștefan, Mihaela Ciochină, Sergiu Nistor – consilieri prezidenţiali – 19.055 lei
Bogdan Aurescu, Daniel Constantin, Mircea Duşa, Orlando Teodorovici, Rovana Plumb, Mihai Tudose, Dominic Gerea, Robert Cazanciuc, Sevil Shhaideh, Nicolae Bănicioiu, Graţiela Gavrilescu, Sorin Câmpeanu, Sorin Grindeanu, Gabi Szabo, Marius Nica, Ioan Vulpescu, Iulian Matache – miniştri – 19.055 lei
Eugen Nicolicea, Angel Tâlvăr, Liviu Pop – miniştri delegaţi – 19.055 lei
Ion Moraru – secretar general al guvernului – 19.055 lei
Vlad Stoica – şeful cancelariei primului ministru – 19.055 lei
Logo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu