miercuri, 11 februarie 2015

Un fenomen astronomic rar, fotografiat de NASA cu ajutorul telescopului Hubble

de D.D.   •   10 Feb 2015   •   20:12 Comenteaza
Un fenomen astronomic rar, fotografiat de NASA cu ajutorul telescopului Hubble 407
Foto: NASA
Un fenomen astronomic rar - conjucţia a trei dintre sateliţii galileeni ai planetei Jupiter - Io, Callisto şi Europa - a fost surprins de NASA cu ajutorul telescopului Hubble, informează 20minutes.fr.

Fenomenul a avut loc pe 24 ianuarie. Fenomenul se produce doar o dată sau de cel mult două ori într-un deceniu, precizează site-ul NASA.

Jupiter are 67 de sateliţi naturali cunoscuţi, însă doar patru sateliţi galileeni - cei mai mari dintre sateliţii săi, descoperiţi de Galileo Galilei: Ganymede, Io, Callisto şi Europa (care apar în imaginile realizate de telescopul spaţial Hubble).

În prima imagine apar Callisto şi Io, ca şi umbrele lor lăsate pe suprafaţa planetei Jupiter. Există o distanţă foarte mare între Callisto şi umbra sa, datorită orbitei mai îndepărtate a acestui satelit. În acea primă imagine, astronomii pot doar să ghicească sosirea în acelaşi plan a satelitului Europa, o venire anunţată de umbra sa, în stânga fotografiei.

În a doua fotografie, realizată după 42 de minute, cei trei sateliţi sunt prezenţi în acelaşi plan. Callisto, de culoare maro, care parcurge o orbită lentă, pare că nu s-a mutat din loc. În schimb, Io, de culoare portocalie, mult mai rapid, este deja pe cale să iasă din câmpul vizual surprins de Hubble. Satelitul Europa, în nuanţe alb-gălbui, a apărut şi el în imagine.

Europa, un satelit care deţine un ocean ce ar putea să găzduiască forme de viaţă, va fi explorat în următorii ani de cercetătorii de la NASA prin intermediul unei misiuni spaţiale robotizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu