BBC si alte mijloace occidentale de informare in masa au anuntat, citand surse ale agentiei de monitorizare a spatiului cosmic, ca in 25 decembrie 2013, Rusia a lansat sateliti militari cu numerele 2496, 2497 si 2498.
Aproape un an mai tarziu, in 9 noiembrie 2014, un obiect considerat drept o bucata de racheta si-a pus motoarele in miscare, incepand sa se deplaseze. Concluzia specialistilor: in realitate, Rusia a lansat patru, nu trei sateliti in decembrie 2013.
La ONU, Moscova a recunoscut existenta celor patru aparate, dar a refuzat categoric sa ofere detalii privind destinatia lor.
Analisand deplasarea ciudata a satelitului misterios, expertii occidentali au ajuns la convingerea ca este vorba de o instalatie militara, destinata unor experimente vizand repararea altor sateliti rusi, dar si scoaterea din uz a satelitilor apartinand altor state.
Ziaristii occidentali s-au adresat Ministerului rus al apararii in speranta obtinerii unui raspuns, dar aproape toate demersurilor s-au izbit de o tacere cel putin suspecta a Moscovei.
Printre foarte putinele declaratii facute pe aceasta tema de oficiali rusi s-a numarat cea a directorului Institutului academic pentru studii spatiale, Lev Zelenski. Potrivit spuselor sale, daca Rusia va duce la indeplinire proiectele gandite, ea isi va redobandi pozitia de supersputere cosmica.
Ulterior, intr-un articol publicat sub titlul "O arma anti-satelit a Rusiei", publicatia britanica Financial Times a anuntat ca fortele armate ale Statelor Unite sunt deja cu ochii atintiti asupra unui obiect misterios. In opinia cotidianului economic, dupa toate probabilitatile, Kremlinul a revenit asupra unui proiect abandonat de distrugere a satelitilor.
http://incomemagazine.ro/