vineri, 30 ianuarie 2015

Imaginile din satelit care arată ce pregăteşte Coreea de Nord. America a luat deja măsuri

de O.P.   •   29 Ian 2015   •   08:38 Comenteaza
Imaginile din satelit care arată ce pregăteşte Coreea de Nord. America a luat deja măsuri 442
Imagini recente prin satelit sugerează că Phenianul ar putea să fie pe punctul de a repormi un reactor nuclear considerat principala sursă de plutoniu cu destinaţie militară a Coreei de Nord, au declarat joi cercetători americani, relatează AFP.

Reactorul - cu o capacitate de cinci megawaţi - de care dispune Coreea de Nord în complexul nuclear de la Yongbyon este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează unii experţi.

Phenianul a efectuat trei teste nucleare, ultimul în februarie 2013, şi a ameninţat recent că-l va efectua pe al patrulea.

Ultimele imagini prin satelit arată o reintensificare a activităţii la Yongbyon, care pare să trădeze "primii paşi" către "repornirea reactorului", afirmă specialiştii de la Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins pe site-ul 38 Nord.

Cercetătorii afirmă totuşi că activitatea în curs este "prea limitată" pentru a stabili cu certitudine momentul în care reactorul ar putea să fie testat şi să devină operaţional.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, dar nord-coreenii au început lucrări de renovare după ce au efectuat ultimul test
nuclear.

http://www.antena3.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu