sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Ai grijă cu ce te încălzești, nu risca să mori intoxicat!Ai grijă cu ce te încălzești, nu risca să mori intoxicat!
În această perioadă rece, uneori pe fondul sărăciei, alteori al inconștienţei, au loc tot felul de accidente (intoxicaţii cu gaze și chiar explozii) cu urmări grave, din cauza folosirii pentru încălzirea locuinţelor a unor instalaţii improvizate, nesupravegheate sau defecte. Iată câteva sfaturi pentru a evita astfel de evenimente nedorite.

În primul rând, nu folosi pentru căldură aparate gen reșou sau aerotermă cu foc deschis, cu elementele incandescente descoperite, neprotejate. Orice adiere (curentul de la o ușă deschisă sau de la un geam) poate arunca pe aceste elemente incandescente o bucată de hârtie sau alt material inflamabil, de la care se poate declanșa un incendiu devastator.
 

Nu dormi cu aragazul aprins!
Dacă, la nevoie (deși nu este indicat acest lucru), pentru a suplini lipsa de căldură din apartament, aprinzi totuși aragazul, ai grijă ca deasupra și în preajma lui să nu existe nici un fel de materiale inflamabile. Pe de altă parte, nu lăsa aragazul nesupravegheat și nu dormi cu el aprins, pentru că oricând poate apărea o defecţiune în reţea și riști să mori intoxicat cu gazele nearse, scurse după repornirea instalaţiei.
 

Pentru reparaţii, apelează la specialiști
Nu te apuca să-ţi montezi singur o instalaţie de încălzire, o centrală sau un boiler. Chiar dacă te costă ceva bani, solicită ajutorul unui specialist sau al unei firme autorizate, pentru că viaţa e mai scumpă decât toate. De asemenea, dacă ai cel mai mic dubiu asupra funcţionării instalaţiei, apelează la meseriași și fă verificările necesare. Nu încerca să depistezi singur eventualele scurgeri de gaze, folosind bricheta sau lumânarea. Fă apel la firma distribuitoare sau la o firmă agreată de aceasta, care dispun atât de specialiști, cât și de aparatura necesară pentru depistarea și remedierea unor posibile defecţiuni. În situaţia în care, într- adevăr, simţi un miros caracteristic de gaze, procedează în felul următor: stinge toate focurile, deschide larg ușile și ferestrele, nu aprinde lumina și nu manevra nici un aparat electric. Apoi anunţă firma de distribuţie cu care ai contractul. Până la sosirea echipei de intervenţie, nu sta în încăperea respectivă și lasă geamurile deschise.
 

Verifică, periodic, coșurile
Verifică, din când în când, coșurile de evacuare, chiar dacă le-ai curăţat la începutul sezonului rece. Între timp, acestea se pot obtura din diferite cauze (de exemplu, cuiburi de păsări sau de șobolani). Pentru asta apelează la un coșar profesionist sau la o firmă de profil (unele activează chiar în subordinea consiliului local). Nu încerca să rezolvi singur problema, prin fel de fel de improvizaţii.


Nu băga orice în sobă
Dacă te încălzești cu sobe, pe lemne sau cărbune, nu arunca cenușa oriunde, ci golește-o într- un loc special amenajat. Nu băga în sobă diverse materiale, din plastic sau cauciuc, pentru a face economie la lemne, pentru că astfel de materiale ard repede, cu un exces de flacără și pot emana gaze toxice sau pot produce chiar explozii. Dacă ai centrală termică proprie, nu depozita în acel spaţiu materiale care nu au legătură cu exploatarea efectivă a acesteia, în special materiale inflamabile și supraveghează permanent instalaţia, mai ales dacă în casă sunt copii și/sau persoane în vârstă.


Autor: Libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Sambata, 31 Ianuarie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu