joi, 18 decembrie 2014

UDMR s-a speriat de ancheta DIICOT: Este inimaginabil şi inadmisibil ca în 2014 maghiarii să fie ţinta atacurilor anti-etnice

tokes-laszlo-kelemen-hunor-udmr
UDMR consideră că este “inimaginabil şi inadmisibil” ca în anul 2014 maghiarii să fie ţinta atacurilor şi manifestărilor anti-etnice, apreciind că ancheta DIICOT, declanşată după şedinţa Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR din 13 decembrie, este o chestiune “foarte gravă”.
Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, miercuri, şi semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, Uniunea a aflat din presă despre faptul că DIICOT a declanşat o anchetă, iar dacă intenţia a fost, de fapt, “o glumă”, atunci aceasta îi amuză pe reprezentanţii UDMR.
“UDMR a fost înştiinţată din presă despre faptul că DIICOT a demarat o anchetă împotriva Uniunii, cauza fiind afirmaţiile făcute în cadrul şedinţei de sâmbătă a CRU. Legea invocată de DIICOT se referă la prevenirea terorismului. În cei 25 de ani de existenţă, Uniunea a ales mereu calea dialogului în orice domeniu al vieţii politice, chiar şi în condiţiile în care, în tot acest timp, dincolo de graniţele României, nu se întâmpla acelaşi lucru. Dacă intenţia este, de fapt, o glumă, atunci ne amuză, dar în caz contrar aici este vorba de un aspect foarte grav. În anul 2014 este inimaginabil şi inadmisibil ca maghiarii să fie în permanenţă ţinta atacurilor şi manifestărilor anti-etnice, indiferent că este vorba despre măsurile prefectului judeţului Covasna şi a celui din Mureş sau cazul de faţă, aflat în atenţia auorităţilor “, a arătat Kovács Péter.
El speră ca UDMR să primească în zilele următoare detalii concrete cu privire la acuzaţiile aduse, deoarece din comunicatul DIICOT “nu reiese destul de clar la care declaraţie, luare de poziţie sau hotărâre CRU se face referire”.
De asemenea, tot miercuri, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că la Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR din 13 decembrie nu s-a spus sau făcut nimic care să intre sub incidenţa Codului Penal, adăugând că este posibil ca traducerea declaraţiilor să fi fost greşită.
“Dacă voi fi invitat la DIICOT, cu siguranţă procurorii vor lua textul în limba maghiară, îl vor retraduce şi vor vedea că am spus că noi suntem provocaţi de către prefect şi sper că nu este în interesul nimănui să se întâmple ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş. Nici atunci nu a fost în interesul nostru şi nici acum nu este în interesul nostru, deci este evident că e în interesul altcuiva să ne provoace ca să fie un conflict interetnic. Eu cred că lucrurile sunt clare, presa de limba română a tradus cum a vrut sau cum a putut, nu ştiu, s-a greşit undeva, dar eu sunt foarte liniştit, sunt convins că în momentul în care voi ajunge, dacă voi ajunge, în faţa procurorilor, ei vor lua nu traducerea, ci textul pe care eu l-am spus”, a afirmat Antal Árpád.
Potrivit unui comunicat de miercuri al DIICOT, procurorii au început urmărirea penală in rem după declaraţii de la tribuna CRU al UDMR din 13 decembrie.
“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arăta în comunicat.
Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, “au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”.
La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care ar fi cerut indirect premierului să-l “instruiască” pe prefectul de Covasna “să îi lase în pace pe maghiari”, el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990, potrivit unor relatări din presă.
Declaraţii pe acelaşi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990, a făcut presei, în 13 decembrie, şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM, susţinând că este “inadmisibil”, ilegal şi “caraghios, dacă n-ar fi tragic” să se dea amenzi pentru cântarea “imnului tuturor maghiarilor”.
Mediafax, Vasile Magradean. Sursa: Mediafax

Stiri Asemanatoare:

l

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu