miercuri, 17 decembrie 2014

Primarul Oradei mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului să nu se lezeze sensibilităţile UDMR

03 mihai viteazul
Ilie Bolojan, primarul liberal al municipiului Oradea, mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului, sub pretextul unei reamenajări arhitectonice. Reamenajarea Pieţei Unirii duce la pierderea, din centrul oraşului, a două statui importante pentru Oradea. Este vorba despre statuia lui Mihai Viteazul (foto) şi cea a lui Emanuil Gojdu. Cele două vor fi reamplasate.
Parcul Mihai Viteazul, rezultat prin amenajarea şi mobilarea adecvată a unei părţi din fostul Cimitir Olosig va fi noul amplasament al statuii reprezentându-l pe Mihai Viteazul. În incinta parcului, statuia va fi aşezată într-o zonă situată în prelungirea străzii Lacul Roşu.
olo1

Cimitir Olosig, unde liberalii lvor să amplaseze statuia lui Mihai Viteazul
Pentru statuia reprezentându-l pe Emanuil Gojdu a fost propus amplasamentul cu acelaşi nume, definit ca zona cuprinsă între Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei.
Având în vedere că reamplasarea statuii lui Emanuil Gojdu (foto) nu este încă de actualitate. în prima etapă se va proceda doar la relocarea acesteia de pe amplasamentul actual, conservarea şi păstrarea ei în custodia Consiliului Local Oradea până la finalizarea proiectului de reamenajare a Pieţei Emanuil Gojdu.
83153842

Statuia lui Emanuil Gojdu a cărei avere a fundaţiei sale a fost lăsată la Budapesta în urma unui acord semnat de M.R. Ungureanu, mâna dreaptă a lui Klaus Iohannis 
Piaţa Unirii din Oradea, în suprafaţă de 27.000 mp, va fi modernizată printr-un proiect complex, finanţat din fonduri europene, de către o asociere de firme care a câştigat la un preţ de 18,9 milioane lei cea de-a treia procedură de licitaţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor. Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea şi refacerea întregii suprafeţe a pieţei, transformarea, în mare parte, în zonă pietonală, cu devierea circulaţiei auto, mutarea staţiilor de tramvai, remodelarea spaţiilor verzi şi realizarea unui iluminat arhitectural specific.
Liberalul Ilie Bolojan este un susţinător al actualului preşedinte ales, Klaus Iohannis, care prin această mutare a statuii lui Mihai Viteazul vrea să împlinească dorinţele UDMR, saşilor şi a şvabilor din Ardeal, de a nu se leza sentimentele minorităţiilor cu o reprezentare ecvestră a marelui domnitor al primei uniri a Ţărilor Române de la 1600.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu