marți, 30 decembrie 2014

Cine a ajutat Coreea de Nord in atacul cibernetic devastator asupra Sony Pictures - surse

   
Cine a ajutat Coreea de Nord in atacul cibernetic devastator asupra Sony Pictures - surse
Anchetatorii americani cred ca Coreea de Nord a angajat probabil hackeri din afara tarii pentru a o ajuta in atacul cibernetic masiv de luna trecuta asupra Sony Pictures, a declarat luni un oficial apropiat anchetei, relateaza Reuters.
In timp ce Coreea de Nord nu are capacitatea de a desfasura singura anumite elemente ale campaniei cibernetice sofisticate, anchetatorii din SUA iau in considerare posibilitatea ca Phenianul sa fi "incheiat un contract" in acest scop, potrivit oficialului, care a solicitat anonimatul, nefiind autorizat sa discute public despre ancheta.

Atacul asupra Sony Pictures este considerat a fi cel mai distructiv comis vreodata impotriva unei companii pe teritoriul Statelor Unite, deoarece hackerii nu numai ca au furat cantitati uriase de date, dar au si sters hard disk-uri si au pus la pamant o mare parte din reteaua studioului pentru mai mult de o saptamana, noteaza Reuters.

In timp ce oficialii americani investigheaza daca Coreea de Nord a primit ajutor de la contractori externi, FBI-ul si-a mentinut declaratia anterioara ca Phenianul a fost autorul principal al atacului impotriva unitatii Sony Corp.

"FBI-ul a concluzionat ca guvernul Coreii de Nord este responsabil pentru furtul si distrugerea datelor in reteaua Sony Pictures Entertainment", a declarat Biroul Federal de Investigatii intr-un comunicat pentru Reuters.

"Nu exista nicio informatie credibila care sa indice ca altcineva este responsabil pentru acest incident cibernetic", a adaugat FBI.

Coreea de Nord a negat ca s-a aflat in spatele atacului informatic asupra Sony si a amenintat ca va raspunde impotriva oricaror represalii americane.

Persoanele care au sustinut ca sunt responsabile pentru atacul asupra Sony au afirmat in postari pe internet ca au fost starnite de filmul "The Interview", o comedie Sony Pictures despre asasinarea fictiva a liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Unii experti in securitate au inceput sa puna la indoiala afirmatia FBI-ului ca Phenianul a fost in spatele atacului cibernetic. De exemplu, firma de consultanta Taia Global a declarat ca rezultatele unei analize lingvistice a comunicatiilor hackerilor suspectati sugereaza ca ei ar fi mai degraba din Rusia decat din Coreea de Nord. Iar firma Cybersecurity Norse a afirmat ca suspecteaza pe cineva din interiorul Sony ca ar fi putut ajuta la lansarea atacului.

"Cred ca guvernul a actionat prematur anuntand fara echivoc ca a fost Coreea de Nord inainte ca investigatia sa se incheie", a declarat Mark Rasch, un fost procuror federal in anchete privind criminalitatea informatica. "Exista multe teorii despre cine a facut-o si cum a facut-o. Guvernul trebuie sa le ia in considerare pe toate". 

Sarbatori fericite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu