luni, 29 septembrie 2014

(VIDEO) Misterul „găurii” uriașe din Siberia a fost descifrat


Misterul unei prăpăstii de 80 de metri, descoperită în Siberia la începutul acestei săptămâni, a fost rezolvat. 

in Stiinta pe 20 Iulie 2014, 18:41 1 Comentariu Tipareste
rss



Oamenii de știință au fost uimiți de craterul uriaş care a apărut în Peninsula Yamal, din Rusia, având o lățime de 80 de metri și o adâncime ce nu a putut fi estimată, dar în care puteau intra cu ușurință  mai multe elicoptere MI-8, fără a lovi marginile. Experţii spun că că este cel mai mare crater din ţară şi, foarte posibil, cel mai mare din lume. Iar la descoperirea lui au apărut o mulțime de voci care afirmau că acesta este un semn că „se apropie sfârșitul lumii”.

Acum, experții spun că au descifrat misterul. Craterul a fost cauzat de temperaturile ridicate din zonă. 

Gaura uriașă este situată la aproximativ 30 km de câmpul de exploatare a gazului metan de la Bovanenkovo​​.  Locul esste cunoscut - de când cu apariția crateruluii - și „Capătul Lumii”, ca și cum dincolo de el nu ar mai fi nici un teritoriu de explorat.

Potrivit Daily Mail, Andrei Plehanov, cercetător principal la Centrul de Cercetare Științifică al Arcticii, a declarat că gaura misterioasa a fost cel mai probabil rezultatul unei presiunii unei acumulări excesive de gaze în subteran, din cauza temperaturilor în schimbare din regiune. El a adăugat că craterul enorm pare să fi fost alcătuit din 80 la suta gheață care s-a topit, ceea ce confirmă teoria că apariția lui a fost cauzată de încălzirea globale. El a mai spus că nu există urme de o explozie. 

Descoperirea elimină posibilitatea ca un meteorit să fi lovit regiunea. Cu toate acestea, experți spun că marginile interioare ale craterului, de culoare întunecată, indică „arsuri severe”, e ca și cum ceva ar fi „ars” marginile.

Anna Kurchatova, de la Centrul de Cercetare Științifică al Zonelor Sub-Arctice, consideră că a fost formată de o explozie în subteran, generată de aprinderea unui amestec de apă, sare și gaze, ca rezultat al încălzirii globale. 

Între timp, Sydney Morning Herald relatează că un om de știință polar australian a fost primul care a avansat ideea că, probabil, craterul a fost provocat de o formațiune de gheață topită. La inceputul acestei saptamani, Dr. Chris Fogwill a spus: „Desigur, din imaginile pe care le-am văzut, arată ca o formațiune periglaciară, ca un Pingo care s-a prăbușit”.  Un pingo este un bloc de gheață crescut într-un mic deal, în pământul arctic înghețat. În loc să crească în sus, el străpunge pământul, formându-se în interiorul lui, iar atunci când se topește lasă un crater.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu