joi, 28 august 2014

„ROMÂNII CARE AU PLECAT DIN ŢARĂ AR TREBUI SĂ MAI AIBĂ DREPTUL SĂ VOTEZE?”. Cum răspund cei care au rămas acasă

de Sorina Ionaşc
„Românii care au plecat din ţară ar trebui să mai aibă dreptul să voteze?”. Gândul i-a pus pe români în faţa unei alte posibile variante antidemocratice de cenzurare a dreptului de vot, garantat de Constituţie tuturor cetăţenilor români, în condiţiile legii. Gândul susţine ca dreptul de vot să poată fi exercitat de toţi cetăţenii , indiferent de locul în care trăiesc, vârstă, sex, religie, etnie sau studii. Votul românilor din diaspora a fost subiect de dispută la ultimele alegeri prezidenţiale, când mandatul pentru Cotroceni a fost câştigat la o diferenţă de doar 70.000 de voturi, tabăra perdantă acuzând nereguli în desfăşurarea scrutinului în străinătate. Cât au contat, în realitate, la ultimele scrutine voturile venite de peste hotare, citiţi în analiza de mai jos. Gândul vă prezintă o serie de materiale în care românii spun franc ce cred despre dreptul la vot, ca preambul al unui proiect-eveniment pentru România, care va începe pe 1 septembrie: VREAU PREŞEDINTE. Totul începe de la un singur cuvânt: „VREAU”.
Foto Remus Achim
„Românii care au plecat din ţară ar trebui să mai aibă dreptul să voteze?”. Urmăriţi în filmul de mai jos răspunsurile celor intervievaţi de gândul:

VOTEAZĂ ŞI TU!

Aproape 150.000 de români plecaţi în străinătate s-au prezentat la urne la alegerile prezidenţiale din 2009, în timp ce la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012, numărul lor a scăzut la 73.016. La ultimele alegeri din România, europarlamentarele din mai 2014, şi mai puţin alegători: doar 30.248 de voturi.
Când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte, la alegerile din 2009, în faţa lui Mircea Geoană, PSD a reclamat nereguli la votul organizat în străinătate. Asta în condiţiile în care, în ţară Mircea Geaonă era câştigător în faţa lui Traian Băsescu. După numărarea celor 147.754 de voturi ale românilor din străinătate, din care 146.876 valabil exprimate, situaţia s-a schimbat însă, Băsescu reuşind să obţină al doilea mandat prezidenţial la o diferenţă de doar 70.048 de voturi. Actualul şef al statului a fost opţiunea a 78,8% din diaspora, respectiv a 115.831 de români din străinătate. Cele mai multe voturi au venit din Italia (42.676), Spania (35.911) şi din Republica Moldova (12.257).
Mircea Geoană a obţinut din străinătate doar 31.045 de voturi, în 2009.
Per total, Traian Băsescu a obţinut din ţară şi străinătate 5.275.808 voturi, iar Mircea Geoană 5.205.760.
TOP 10 ŢĂRI ÎN CARE ROMÂNII AU VOTAT LA PREZIDENŢIALE ÎN 2009

CLICK PENTRU A MĂRI
Statisticile arată că, la trei ani mai târziu, Traian Băsescu şi-a pierdut „fanii” din diaspora. Românii de peste graniţă au ieşit la vot în număr de 73.016, iar majoritatea s-a pronunţat pentru demitere.  (78.47% - 57.297- au spus DA la referendum).
Chiar şi aşa, cele mai multe voturi au venit din ţările în care sunt cu comunităţi mari de români, Italia şi Spania. Cu peste zece mii de voturi, ambele ţări au spus „DA” demiterii lui Traian Băsescu. Alături de ele, românii din Franţa s-au mobilizat mai mult şi au ieşit la urne în număr de 4.485 de persoane, în timp ce moldovenii mai mult au stat acasă. Doar 2.361 de români de peste Prut au votat la referendumul din 2012, dintre aceştia 912 au spus „DA”, iar 1.420 „NU”.
O situaţie interesantă la referendumul din 2012 s-a întâmplat în Zimbabwe. Doar cinci români plecaţi acolo s-au prezentat la urne şi toţi nu au vrut demiterea preşedintelui. La polul opus, în Armenia, toţi cei şapte votanţi s-au pronunţat pentru demiterea lui Băsescu.
TOP 10 ŢĂRI ÎN CARE ROMÂNII AU VOTAT LA REFERENDUM ÎN 2012

La alegerile europarlamentare din mai 2014, Moldova a revenit în forţă, având cel mai mare număr de votanţi români: 9.558, la diferenţă de peste 5.000 de voturi faţă de Italia şi Spania.
TOP 10 ŢĂRI ÎN CARE ROMÂNII AU VOTAT LA EUROPARLAMENTARE





 
„Românii care au plecat din ţară ar trebui să mai aibă dreptul să voteze?
Vezi rezultatele
  Sorina 
http://www.gandul.info/

Un comentariu:

  1. Au plecat din tara pentru un trai mai bun si l-au si gasit ca altfel veneau inapoi. De ce sa mai voteze? Sa ne lase pe noi sa ne alegem presedintele sa ne amaram sau sa ne bucuram de alegerea facuta ,Sa vedem noi singuri cat de "inspirati" am fost! Sa ne plangem soarta s-au sa ne bucuram de ea.

    RăspundețiȘtergere