duminică, 27 iulie 2014

Viktor Orban şi-a mărturisit la Tuşnad-Băi marele lui vis politic: SĂ CREEZE UN NOU STAT

de Adrian POPESCU
Două prosoape de plajă bleu-turcoaz la 45 de lei bucata, două căni turcoaz, o sticlă cu „vinul oraşului ediţie aniversară de zilele staţiunii” şi un semn de carte cu simboluri secuieşti, toate îndesate într-o pungă de hârtie - sunt darurile cu care premierul ungar Orban Viktor a fost întâmpinat de primarul din Tuşnad-Băi, Albert Tibor (PCM) , la sosirea, sâmbătă dimineaţă, la Şcoala de Vară ”Tusvanyos”. Ca şi în anii trecuţi, „partener de dialog” i-a fost Tokes Laszlo, devenit europarlamentar ungar pe lista FIDESZ. Discuţiile au fost moderate, în spiritul tradiţiei de la Tuşnad-Băi, de Nemeth Zsolt, şeful Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei.
Foto: Adrian Popescu/Gândul
Societatea în care trăim este „mai mult feudalistă decât capitalistă”, a avertizat sâmbătă premierul ungar, Viktor Orban, la Şcoala de Vară de la Tuşnad-Băi, unde a vorbit despre planul lui de a crea „un stat iliberal”. Ca şi anul trecut, cuvântarea premierului Orban a fost o suită de consideraţii teoretice despre schimbările pe cale să se producă în lumea de azi, destinate mai mult urechilor din Ungaria, de la Bruxelles şi Washington decât celor circa o mie de persoane venite să îl asculte.
„În momentul de faţă, are loc o schimbare dramatică, radicală, de o importanţă aparte în viaţa întregii lumi, începută odată cu criza economică mondială. Preşedintele SUA vorbit în repetate rânduri despre faptul că sistemul financiar american este impregnat de cinism, lucru de neconceput până la izbucnirea crizei. Apoi corupţia, violenţa şi sexul – astea sunt promovate de forţele liberale şi dăunează foarte mult Americii şi lumii întregi. Trăim acum într-o societate mai mult feudalistă decât capitalistă, iar asta s-ar putea să ducă chiar şi la alungarea cu furcile a bogaţilor de către săraci. Deci este clar că lumea începe să se schimbe fundamental”, a spus Orban.
Premierul ungar vede în lume o „cursă extraordinară pentru cine va inventa statul nou”, care să poată gestiona toate problemele cu care ne confruntăm.
„Trebuie să spunem din nou, răspicat şi cu curaj, că o democraţie nu trebuie să fie neapărat liberală, poate exista democraţie şi fără liberalism. Pe de altă parte, liberalismul n-a putut niciodată să slujească ideea naţională, să-i încurajeze pe unguri în păstrarea ideii naţionale şi a avuţiei naţionale. Statul liberal ungar, guvernele liberale de până acum n-au putut opri ca Ungaria să devină datoare vândută”, a acuzat premierul ungar.

FOTO: Adrian Popescu/gândul
Susţinând că nu neagă valorile de bază ale liberalismului, Orban şi-a expus planul de a crea un nou stat, „un stat iliberal”. Argumentul pentru acest plan este următorul: „Pentru că există cercuri de interese din străinătate care vor să influenţeze viaţa statală din Ungaria şi există grupuri de activişti politici din Ungaria, plătiţi din străinătate, care vor să promoveze interesele străine, iar noi nu mai vrem aşa ceva.”
În aplauzele asistenţei, Orban a deplâns: ”Cel puţin 50% din economia Ungariei trebuie să fie în mâini locale, nu în mâini străine, a venit timpul să avem curajul să facem acest lucru!”
Revenit la microfon în finalul reuniunii, pentru a răspunde câtorva întrebări din public, premierul ungar a făcut şi o succintă evaluare a relaţiileor româno-maghiare: „În ultimii doi ani nu a fost nici o declaraţie a premierului Ungariei care nu a dat respectul cuvenit preşedintelui, premierului şi naţiunii române. În schimb, din partea română declaraţii care nu tratează cu respect maghiarii din România, naţiunea maghiară, sunt cu duiumul. Consider că e nevoie de respect în relaţiile dintre noi şi eu voi trata întotdeauna cu respect naţiunea română şi politicienii români care merită acest lucru.”
Tokes Laszlo: „Acum e momentul autonomiei teritoriale şi al independenţei totale a Ardealului şi a Partiumului!”
Dacă premierul ungar a abordat doar în treacăt problema autonomiei teritoriale a maghiarilor – pentru a avertiza că autonomia trebuie corelată strict cu resursele financiare disponibile – Tokes Laszlo a părut decis să compenseze, vorbind despre ”genocidul maghiarilor din Transilvania început odată cu Trianonul”. Ca de obicei, n-a fost uitată nici UDMR, acuzată, între altele, că „din păcate, se înţelege mai bine cu guvernul lui Victor Ponta decât cu maghiarii” şi că a ”contribuit atât la împuţinarea maghiarilor din Ardeal, care sunt acum sub 1.300.000, cât şi la colonizarea din ultimii 25 de ani a Secuimii”.
Drept concluzie, Tokes n-a mai solicitat premierului Orban, ca anul trecut, „protectorat pentru Transilvania”, ci a decretat: ”Nu mai avem la dispoziţie încă 25 de ani să aşteptăm, timpul nostru e acum, acum trebuie să acţionăm. Nu mai e timp de incertitudini, de oportunism politic, de speech-uri care vor doar îndobitocirea poporului, care ne pot fi fatale. Acum e momentul autonomiei şi al independenţei, doar independenţa naţională totală poate aduce înălţarea pentru maghiarime! Autonomia teritorială a Ardealului şi a Partiumului trebuie să se înfăptuiască, iar unitatea militară secuiască înfiinţată în timpul lui Bela Kun trebuie să ne fie exemplu, la nevoie! Şi trebuie să spunem răspicat acest lucru şi în Parlamentul European, şi în toate capitalele europene!”.
Cum însă asistenţa n-a reacţionat conform aşteptărilor sale, Tokes a anunţat că şi-a încheiat intervenţia, veste acoperită instantaneu de un ropot de aplauze.
Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu