miercuri, 23 iulie 2014

Povestea pastelor mituri si origini

Bucataria italiana este bogata si variata din orice punct de vedere, dar unele dintre cele mai cunoscute alimente ale poporului din "cizma" sunt pastele. Cand italienii au emigrat si s-au stabilit in Lumea Noua si chiar in Oceania, au adus cu ei pastele si le-au implementat in viata de zi cu zi a celorlalte popoare. Astazi, pastele sunt preparate de oameni din intreaga lume si sunt cunoscute pentru usurinta cu care sunt gatite si pentru versatilitatea lor.
 
Originile pastelor
 
Se spune ca Marco Polo ar fi adus spaghetele in Europa din Orientul Indepartat, la finele secolului XIII. Desi este probabil ca acolo sa fi intrat in contact cu un soi de taietei lungi, se spune ca pastele existau deja in Europa de secole. De fapt, un mormant etrusc care dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. prezinta un grup de oameni care par a prepara paste.
 
Cu siguranta, pastele erau preparate si in alte locuri decat in Italia. Chinezii fac paste inca din anul 3000 i.Hr., iar tipuri de aluat intins se foloseau chiar si in Grecia Antica.
 
Dar ce ar insemna pastele din ziua de azi fara sosul de rosii? In 1519, exploratorul Cortez a adus primele rosii in Europa, din Lumea Noua. La inceput, acestea erau crescute doar ca plante decorative, dar ulterior oamenii au descoperit ca le pot consuma. Rosiile au devenit cu adevarat populare in secolul al XVIII-lea, iar italienii le-au adoptat rapid in bucataria lor.
 
Globalizarea pastelor
 
Peste Ocean, pastele au ajuns prin intermediul lui Thomas Jefferson, care a fost ambasador  al Statelor Unite in Franta. Acesta a gustat deliciosul preparat, i-a placut si si-a comandat pe loc o masina de facut paste, care a fost expediata direct in S.U.A.
 
Prima fabrica de paste din America a fost deschisa de Antoine Zerenga, in Brooklyn, in 1848. Acesta isi usca produsele pe acoperis, in lumina soarelui, iar masina la care facea pastele era pusa in miscare de un cal!
 
La momentul de fata, in intreaga lume sunt produse peste 600 de tipuri de paste, iar bucataria italiana este cea mai asociata cu acest tip de mancare. Se spune ca, in medie, un italian mananca 23 de kilograme de paste pe an!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu