luni, 21 iulie 2014

MARILE REŢELE de corupţie din vămi. Ce s-a întâmplat cu dosarele de contrabandă de la frontieră, în ultimii cinci ani. ANALIZĂ GÂNDUL

de Andrei Luca POPESCU
Procurorii DIICOT au făcut miercuri percheziţii în punctul de trecere a frontierei Stânca Costeşti, din judeţul Botoşani, pe graniţa cu Republica Moldova, într-un nou caz de corupţie şi contrabandă cu ţigări, în care sunt implicaţi vameşi şi poliţişti de frontieră. În ultimii 3 ani, acţiunile procurorilor împotriva contrabandei şi corupţiei din vămile româneşti s-au intensificat, însă până acum nu există condamnări definitive date de judecători în aceste cazuri, primele instanţe acordând în majoritate pedepse uşoare, cu suspendare. Până anul trecut, în cele mai mari cinci dosare de corupţie din vămi, DNA trimisese în judecată 276 de vameşi şi poliţişti de frontieră. Doar 11 dintre aceştia, care şi-au recunoscut vinovăţia, au fost condamnaţi definitiv, la Timişoara.

Procurorii DIICOT Galaţi au făcut miercuri şapte percheziţii la punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova, de la Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, într-un caz privind o reţea de contrabandă cu ţigări, formată din români şi moldoveni, în care sunt implicaţi şi vameşi. Reţeaua ar fi introdus, doar în 2014, peste 160.000 de pachete de ţigări în România, din Moldova, care au fost vândute în special în Focşani, Adjud şi Agapia. Vameşii români închideau ochii la maşinile folosite de contrabandişti, pentru a introduce în ţară ţigările, conform procurorilor DIICOT.
Ancheta în acest nou caz de corupţie în vămi a început în aprilie 2014, iar poliţiştii au oprit în trafic în iunie, la Adjud, două autoturisme şi o camionetă pline cu ţigări de contrabandă. În camionetă, în spatele unui perete fals, au fost găsite aproximativ 840.000 de ţigarete din Republica Moldova, conform Poliţiei Române.
Acesta este însă doar unul dintre multele dosare de corupţie şi contrabandă din vămile româneşti, instrumentate de procurorii DIICOT sau DNA în ultimii ani. Niciunul nu este finalizat până în prezent, prin condamnări definitive, în închisoare aflându-se doar cei câţiva vameşi care şi-au recunoscut vinovăţia şi au decis să colaboreze cu procurorii, pentru a obţine pedepse mai mici.
Cele mai mari cinci dosare de corupţie din vămi, deschise de procurorii DNA în 2009 şi 2010, au fost cele din vămile Siret, Albiţa, Moraviţa (două loturi) şi Naidăş, trimise în judecată în 2011. Acestea au fost primele dosare penale voluminoase care au scos la suprafaţă corupţia din vămi, despre care vorbea toată lumea, însă nicio o autoritate a statului nu o abordase decisiv până atunci.
Imaginile în care procurorii şi poliţiştii mascaţi au descins în vămile de la Moraviţa sau Naidăş, cu elicopterele şi maşinile de intervenţie, ridicând în cătuşe zeci de lucrători vamali, au rămas întipărite în memoria publicului. Aceste acţiuni aveau loc în anii 2010-2011, când exista o dezbatere aprinsă la nivel european despre aderarea României la spaţiul Schengen. Unul dintre motivele invocate de câteva state membre, precum Olanda, era şi corupţia generalizată din vămi.
Conform datelor DNA, obţinute de gândul, doar în 2011 procurorii anticorupţie au trimis în judecată un număr impresionant de 276 de vameşi şi poliţişti de frontieră, în aceste cinci mari dosare de corupţie în vămi. Dintre aceştia, până în luna mai 2013, doar 23 primiseră pedepse din partea judecătorilor: 11 fuseseră condamnaţi definitiv, de Curtea de Apel Timişoara, ca urmare a faptului că îşi recunoscuseră faptele şi colaboraseră cu procurorii, iar ceilalţi 12 nu primiseră pedepse definitive, atacând decizia primei instanţe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Situaţia celor 5 mari loturi de corupţi din vămi
Primul mare dosar de corupţie din vămi instrumentat de DNA, intitulat “Moraviţa 1”, a vizat vămile Moraviţa şi Foeni şi a fost deschis în 2009. DNA a trimis în judecată, în 2011, 69 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, precum şi vameşi de la Moraviţa şi Deta, dintre care 38 se aflau la acea dată în arest preventiv. Ei erau acuzaţi că au primit mită peste 82.000 de euro, pentru a închide ochii la contrabanda cu ţigări din Serbia, a cărei valoare în perioada 2010-2011 s-a ridicat la 3,3 milioane de euro. În această reţea de corupţie au fost implicaţi şi un fost consilier local din Deta, fiul fostului senator PSD Viorel Matei, dar şi fostul şef al Poliţiei Moraviţa.
În ianuarie 2014, Curtea de Apel Timişoara a pronunţat primele pedepse în acest dosar, cea mai mare fiind de patru ani de închisoare, cele mai mult fiind cu suspendare. Cele trei persoane menţionate mai sus au primit de asemenea pedepse cu suspendare. Doar 8 persoane – vameşi şi poliţişti de frontieră, au primit pedepse cu executare în acest dosar. Sentinţa instanţei a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Un al doilea dosar de corupţie în vama Moraviţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA tot în 2011. Alte 41 de persoane – vameşi şi poliţişti de frontieră, au fost trimişi în judecată în cazul reţelei de contrabandă cu ţigări din Serbia. Printre ei s-a numărat şi primarul din Foeni, Dobrivoi Cizmaş.
Tot în ianuarie 2014, Curtea de Apel Timişoara a pronunţat primele sentinţe în acest dosar, cea mai mare fiind de 8 ani şi jumătate de închisoare, pentru unul dintre vameşi. Au existat mai multe pedepse cu executare în acest dosar faţă de primul – în număr de 25, însă toate au fost atacate de inculpaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Doi dintre vameşii din acest lot au fost achitaţi de instanţă.
Tot pe graniţa cu Serbia, procurorii DNA au instrumentat şi dosarul de corupţie din vama Naidăş, Caraş-Severin. Procurorii au trimis în judecată, în 2011, 55 de vameşi, poliţişti de frontieră şi contrabandişti de aici. Şpăgile la Naidăş se ridicau la sume între 2.000 şi 2.700 de euro în fiecare zi şi se împărţeau pe ture. În ianuarie 2014, Curtea de Apel Timişoara a pronunţat primele pedepse în acest dosar, majoritatea fiind cu suspendare, în număr de 43. Cei condamnaţi cu executare, dar şi unii dintre ceilalţi, au atacat decizia la instanţa supremă.
La graniţa cu Ucraina, în vama Siret, DNA a trimis în judecată, în 2011, 62 de vameşi şi poliţişti de frontieră, pentru corupţie. În doar 5 luni (septembrie 2010-ianuarie 2011), vameşii de aici ar fi primit şpagă de peste 3,6 milioane lei. Curtea de Apel Suceava a pronunţat primele sentinţe în acest dosar în mai 2014. Niciunul dintre inculpaţi nu a primit pedeapsă cu executare, decizia fiind atacată la instanţa supremă.
În aprilie 2014, DNA a mai trimis în judecată un lot de 39 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret şi Rădăuţi, printre care se numără şi şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, Nelu Fediuc. Reţeaua de protecţie a contrabandei este acuzată de un prejudiciu estimat la peste 1,5 milioane lei. Procesul se judecă încă în primă instanţă.
Pe frontiera cu Republica Moldova, procurorii DNA au acţionat în vama Albiţa, unde în 2011 au trimis în judecată 47 de vameşi şi poliţişti de frontieră, acuzaţi că în doar 3 luni, noiembrie 2010-ianuarie 2011, au primit şpagă de peste 2 milioane de lei şi alte bunuri, pentru acţiuni de la o simplă ştampilă în paşaport, până la neverificarea mărfii introduse în România. În 2012, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au retrimis dosarul procurorilor DNA, pentru refacere, susţinând că aceştia nu au identificat persoanele care au dat mita, nu au stabilit cât a fost mita la fiecare inculpat şi nici nu au descris corespunzător faptele de care erau acuzaţi vameşii. Instanţa supremă a casat însă această decizie şi a dispus reluarea judecării procesului la aceeaşi instanţă. Acesta este încă în desfăşurare.
În decembrie 2013, procurorii DNA au trimis în judecată un nou dosar de corupţie din vama Albiţa, 22 de vameşi şi poliţişti de frontieră fiind acuzaţi de corupţie.
În 2012, procurorii DNA au trimis în judecată un dosar de corupţie în Portul Constanţa, în care sunt implicaţi 39 de inculpaţi, printre care şi fostul senator PDL Mircea Banias, fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, precum şi şefi ai vămilor din Constanţa şi Agigea sau ai domeniilor portuare din Constanţa. Dosarul se judecă încă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu