marți, 29 iulie 2014AVERTISMENTUL experţilor din domeniul sănătăţii: boala s-ar putea propaga “ca un incendiu de pădure”

de Mădălina CHIŢU

Virusul mortal Ebola s-ar putea propaga „ca un incendiu de pădure”, au avertizat luni autorităţile din domeniul sanitar din SUA, dacă nu se iau măsuri pentru stoparea răspândirii acestui virus.


Foto: AFP // Mediafax Foto // Cello Binani

Experţii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de oameni care se îmbolnăvesc de virusul febril Ebola. Autorităţile din SUA cer persoanelor care călătoresc în Africa occidentală să ia maximum de precauţii, în contextul celei mai severe epidemii din istorie.
În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă persoanele care suferă de febra Ebola să meargă la centrele de îngrijire încă de la apariţia primelor simptome. "Trebuie încetat cu transmiterea mesajului conform căruia nu există tratament. Cu cât bolnavii vor merge mai repede să se trateze în centre de îngrijire securizate, cu atât au mai multe şanse să fie salvaţi şi să nu-i contamineze pe apropiaţii lor", a precizat un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
Stephan Monroe de la Centrele de control şi prevenire a bolilor (CDC) spune că situaţia “evoluează repede”, iar CDC trebuie să fie pregătite să facă faţă posibilităţii ca un călător bolnav să aducă boala în Statele Unite. “Îngrijorarea noastră este ca epidemia să nu fie 'replantată' în altă parte, ca un incendiu de pădure care porneşte de la un singur copac, prin scântei”, a adăugat Monroe.
„Este ceea ce s-a întâmplat în Liberia”, a mai spus el, amintind că nu s-au mai constatat cazuri de Ebola în ţară timp de 21 de zile, perioada de incubaţie a bolii, dar că au apărut totuşi noi cazuri. „Au fost cazuri 'replantate' de oameni care au trecut graniţa, aşa încât putem spune că nu vom putea controla epidemia până când nu vom identifica şi stopa fiecare sursă de transmitere”, a subliniat specialistul.
Liberia a anunţat, luni, închiderea unei părţi a frontierelor, în încercarea de a opri propagarea epidemiei de febră Ebola, care s-a soldat până acum cu 670 de morţi în trei ţări şi care continuă să se extindă, cu primul caz confirmat săptămâna trecută în Nigeria. Epidemia s-a declanşat la începutul anului în Guineea, extinzându-se apoi în Liberia şi Sierra Leone, în cele trei ţări vecine existând la data de 23 iulie 1.201 cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Au fost contaminaţi şi doi americani, dintre care un medic, implicaţi în combaterea epidemiei. Ei au fost plasaţi în carantină.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanelor sau ale animalelor infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree, iar rata mortalităţii la om este între 25 şi 90%. Până acum nu există niciun vaccin omologat împotriva bolii, încheie AFP.
http://www.gandul.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu