luni, 9 iunie 2014

Produs în ROmânia: Laserul care ne ajută să "economisim" o cisternă de sânge pe an

de M.Z.   •   09 Iun 2014   •   10:35 Comenteaza
Produs în ROmânia: Laserul care ne ajută să "economisim" o cisternă de sânge pe an 418
Foto: 365thingsaustin.com/Antena 3
Românii au uimit lumea cu inovaţii din ultimii ani. Acum, o premieră mondială în domeniul medicinei ar putea fi certificată în doar câteva luni. Este vorba despre un laser care prin precizia şi prin funcţiile lui ne-ar ajuta să "economisim" o cisternă de sânge în fiecare an, doar în cazul operaţiilor de prostată.

Este o invenţie căreia statul român ar trebui să îi acorde mai mult credit şi un domeniu pe care ar trebui să învăţăm să-l sprijinim inclusiv prin fonduri europene.

Campania Produs în ROmânia este o iniţiativă care vrea să încurajeze activ producţia locală, fără să contravină niciunei norme sau directive europene cu privire la "protecţionism sau piaţa unică".
 
Cvintall TM 120 este un dispozitiv laser creat de medicul urolog Codruţ Răduţă. Aparatul poate face incizii de mare precizie şi, în acelaşi timp, poate fragmenta pietrele formate la nivelul rinichilor. Dispozitivul a fost conceput cu precădere pentru afecţiunile urologice, însă se poate folosi în aproape toate ariile medicinei.

Invenţia este cu atât mai preţioasă cu cât în timpul operaţiei pierderile de sânge s-ar reduce considerabil.
 
"Am calculat că doar la nivelul României, pacienţii operaţi de prostată pierd într-un an aproximativ o cisternă de sânge. În plus, fiecare astfel de procedură scurtează cu până la trei zile recuperarea postoperatorie în spital a pacientului", a spus medicul urolog Codruţ Răduţă, inventatorul laserului.
 
Implementarea dispozitivul în sistemul sanitar românesc au putea duce la economii serioase. Este vorba de circa 13,5 milioane de lei anual, numai în cazul operaţiilor de prostată.

O sumă deloc de neglijat, care ar putea fi folosită pentru a rezolva alte probleme cu care se confruntă sistemul sanitar, iar inventatorul garantează că în maximum 10 luni investiţia ar fi amortizată. Deocamdată autorităţile române nu par foarte interesate. 
 
"Organismul de certificare din România ne-a spus că sunt foarte ocupaţi. Probabil in România se produc foarte multe dispozitive medicale şi sunt foarte ocupaţi cu aceste evaluări. Evaluarea unui astfel de produs durează între şase luni şi doi ani. (...) Şi atunci ne-am adresat unor alte organisme din străinătate, unde am găsit mai multă înţelegere şi probabil în 3-4 luni o să avem certificatul", a completat medicul.
 
Dispozitivul produs în colaborare cu specialişti de la Institutul de Fizică Atomică, dar şi din străinătate, ar putea costa între 60 şi 100.000 de euro, adică de două ori mai puţin decât preţul altor lasere similare existente pe piaţă la ora actuală.
 
 
Investiţii în cercetare, dezvoltare şi medicină
 
1. UK: 5,6 mld. euro
2. Germania: 5,3 mld. euro
3. Cehia: 5,0 mld. euro
21. România: 0,22 mld. euro
Media UE: 1 mld. euro
 
Informaţiile au fost prezentate luni, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu