luni, 2 iunie 2014

Povestea lui Will Sterns, americanul care le aduce românilor reduceri pe telefonul mobil. „România este capitala Europei de Est pentru specialiştii IT”

de Adrian Popa
Entuziasmul şi vârsta l-au determinat pe fotograful american Will Sterns (33 de ani) să accepte un job în România, în urmă cu 3 ani, într-o companie media. A rămas aici, iar timp de un an s-a ocupat de fotografie, care este în continuare marea lui pasiune. Însă, la un moment dat, a constatat că nu îi mai făcea plăcere ca zi de zi să ilustreze ideile altor oameni. Astfel, Will şi doi colegi de serviciu, Mihai Pocorschi şi Răzvan Mărgineanu, actualmente parteneri, au venit cu ideea unei afaceri în domeniul marketingului mobil. Aşa a luat naştere firma mobuy, care are la bază o combinaţie între modelul japonez de platforme de plată mobile şi aplicaţiile americane care oferă cupoane cu discounturi. Will spune că a ales să investească în România datorită avantajelor pe care le oferă industria IT locală în acest moment: forţa de muncă foarte calificată şi încă ieftină, precum şi nivelul avansat de cunoaştere a limbii engleze, care este „limba mamă” în IT. Însă, ţara noastră riscă să piardă investiţii străine în startup-uri dacă nu vine cu un program de încurajare a acestora.
Sterns nu ştia aproape nimic despre industria IT din România până la jumătatea anului 2012, când a început să se documenteze cu privire la piaţa locală de marketing mobil. Ideea din spatele mobuy i-a venit lui Răzvan Mărgineanu, unul dintre colegii de serviciu ai lui Sterns, actualmente partener la mobuy. „La acel moment părea un vis, în contextul în care comercianţii din Europa de Est nu dispuneau de instrumentele care să le permită să ajungă la cumpărători prin intermediul terminalelor inteligente. În paralel, am desfăşurat un proces amplu de validare a pieţei, care a presupus atât o analiză obiectivă a feedback-ului pe care îl primeam de la potenţiali parteneri, cât şi o atenţie deosebită asupra factorilor care ar fi putut împiedica demersul nostru”, a declarat, într-un interviu pentru gândul, Will Sterns. După trei luni de „validare”, cei trei au hotărât să apese pedala de acceleraţie. Însă nu înainte de a lucra timp de o lună la un pitch solid prin care să atragă investitorii.
A strâns 200.000 de dolari în SUA
Imediat după aceea, în apropierea Crăciunului din 2012, Will a plecat în SUA, la New York, pentru o lună cu scopul de a face rost de bani pentru investiţie. „Era prima dată când mă aflam în această postură şi am aflat cu plăcere că americanii au un apetit uriaş pentru risc”, îşi aminteşte Sterns. A reuşit să strângă 200.000 de dolari în doar câteva zile, de la prieteni, familie şi cunoscuţi. Această sumă reprezenta 80% din necesar, însă era suficientă pentru a demara proiectul. Cei trei şi-au dat demisia de la vechile joburi şi s-au apucat de treabă.
În prezent, în afară de Will, mobuy mai are trei investitori. Doi sunt prieteni apropiaţi familiei lui Sterns, iar al patrulea un om de afaceri.
Aplicaţia gratuită mobuy, disponibilă pentru Android şi iOS, oferă discounturi şi oferte exclusive de la diferite branduri. Firma are în prezent 12 angajaţi, aproximativ 20.000 de utilizatori şi un portofoliu de clienţi care include branduri precum Douglas, Vodafone, Adidas, The Body Shop sau Animax. Partenerii mobuy au, împreună, 55 de magazine în Bucuresti.
Aplicaţia este uşor de utilizat. Utilizatorul o instalează pe dispozitivul mobil, alege oferta care îl interesează şi apoi, pentru a beneficia de ea, merge în magazinul partener şi scanează codul generat de dispozitivul mobuy aflat acolo.

Următorul pas este extinderea în alte oraşe din România, precum Iaşi, Cluj, Constanţa, iar apoi ieşirea în afara graniţelor. „În prezent ne-am concentrat eforturile în zona brandurilor FMCG şi a hipermarketurilor pentru a ne oferi premisele unei extinderi graduale către alte oraşe mari”, spuns Sterns.
Aplicaţia este susţinută acum de Vodafone România. Will crede că acest parteneriat va ajuta mobuy să devină cea mai bună aplicaţie de cumpărături din România şi să atingă obiectivul stabilit pentru acest an, de 100.000 de utilizatori.
De ce a ales Will să pornească o afacere în România
Americanului nu i-a fost greu să găsească angajaţi foarte talentaţi în România, la costuri decente. Will este impresionat de comunitatea IT locală. „Sunt în permanenţă surprins şi impresionat de nivelul crescut şi de profesionalismul oamenilor din comunitatea IT din România. Pot afirma cu siguranţă că România este capitala Europei de Est pentru specialiştii din zona de IT”, spune Sterns. El crede că forţa de muncă încă ieftine reprezintă un avantaj decisiv pentru România.
La acesta se adaugă nivelul avansat de cunoaştere a limbii engleze în România, care este, potrivit antreprenorului, peste cele înregistrate în Bulgaria, Serbia sau Ucraina. „Să nu uităm că engleza este „limba mamă” pentru întreaga industrie de IT când vine vorba de programare, indiferent că eşti chinez, rus sau francez. Chiar şi cel mai curajos antreprenor ezită să înceapă o afacere într-o ţară străină în care nu se vorbeşte limba engleză”, explică Sterns.
Nu în ultimul rând, antreprenorul spune că în România costurile de desfăşurare ale unei afaceri sunt mult mai mici comparativ cu Europa de Vest.
Cum ar putea încuraja statul român antreprenoriatul
Ce trebuie să facă România pentru a atrage mai mulţi investitori? „Într-un cuvânt, totul!”, spune Sterns şi detaliază: „Eu văd lucrurile destul de simplu. Ne aflăm cu toţii într-o încăpere şi nu suntem mulţumiti de felul în care sunt distribuiţi banii între noi. În această situaţie avem două variante: fie să redistribuim banii, fie să aducem mai mulţi bani din afară”.
Will Sterns nu se referă aici la o altă problemă spinoasă pentru România, incapacitatea de a absorbi fondurile europene, ci la programe menite să facă strănii să dezvolte startup-uri în România. Guvernul oferă suport pentru multinaţionale, însă nu are un proiect de încurajare a investiţiilor în startup-uri. Sterns crede că România riscă să piardă investiţii în favoarea altor pieţe din Europa care încurajează antreprenoriatul în tehnologie. Astfel, deşi România are avantaje clare precum forţa de muncă foarte calificată şi costuriile reduse, poate pierde în faţa altor state, chiar dacă în acelea costurile cu angajaţii sunt mult mai ridicate.
„Franta, de exemplu, vrea să se alăture Angliei şi Irlandei pentru a oferi vize antreprenorilor străini cu scopul foarte clar de a stimula investiţiile in startup-urile frantuzeşti. Un alt exemplu bun il constituie Irlanda, unde guvernul a pus bazele unei fond de investiţii prin care plănuieşte să direcţioneze investiţii directe de 100 de milioane de euro în fonduri VC (venture capital) comerciale. Anglia are Enterprise Investment Scheme (EIS), iar Finlanda a pus bazele fondului de co-investiţii TEKES, pentru sectorul privat de investiţii. Ungaria a anuntat de curând manifestul Budapest Runaway 2020, care intenţionează sa transforme Budapesta într-un incubator tehnologic. Până în 2020 au alocat deja 4,6 milioane de euro pentru a finanţa proiectele preliminare”, oferă câteva exemple Will.
Pasiunea pentru fotografie rămâne prima lui dragoste
Deşi a intrat în afaceri, fotografia rămâne prima pasiune a lui Sterns. „Am urmat-o cu devotament încă de la 20 de ani şi am avut norocul să mă bucur de succes destul de devreme. Lucrările mele au fost publicate în reviste de renume şi am avut privilegiul sa fotografiez alături de figuri celebre, precum fotograful de razboi James Nachtwey”, spune Will.
Totuşi, deşi putea să trăiască decent din fotografie, Will a realizat la un moment dat că nu îi mai făcea plăcere să ilustreze ideile altor oameni. „Dacă eşti fotograf comercial, asta este o problemă. Am venit în România motivat de dorinţa de a face ceva nou, aveam nevoie de o schimbare”.
Îi place în România, dar glumeşte că nu e sigur dacă şi România îl place pe el. Asta pentru că deseori are de a face cu lucruri pe care doreşte să le schimbe: „În fiecare zi încerc să găsesc un echilibru între dorinţa de a mă adapta la realităţile de aici şi imboldul aproape revoluţionar de a schimba lucrurile din jur”.
Întrebat cât timp va rămâne în România, Will a spus că momentan nu pleacă nicăieri. „Nu intenţionez să rămân permanent într-un loc. Cu toate acestea, momentan nu plec nicăieri. Este încă mult de construit la mobuy. Cu siguranţă planurile noastre vizează extinderea şi pe alte pieţe şi lucrurile se schimbă destul de rapid în acest domeniu. Sunt mereu pregătit şi dispus să încep o nouă aventură”, a mai spus Sterns.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu