joi, 26 iunie 2014

Ponta crede că Băsescu poate fi cercetat în dosarul Nana. Ce decizie a CCR invocă premierul

de Anca SIMINA
Premierul Victor Ponta a susţinut, în această seară, că ar exista premisele pentru ca preşedintele Traian Băsescu să fie cercetat în dosarul Nana cu argumentul că „nu are imunitate decât cât au şi parlamentarii”, în privinţa arestării şi a tragerii la răspundere pentru declaraţii politice. Ponta a invocat în sprijinul teoriei sale idei din motivarea unei recente decizii a Curţii Constituţionale, căreia i-a reclamat implicarea lui Băsescu în campania PMP.
Foto: Mediafax Foto
Într-o intervenţie tv, prim-ministrul Victor Ponta a lansat în această seară ipoteza că preşedintele Traian Băsescu ar putea fi cercetat în dosarul Nana înainte de închierea mandatului cu argumentul că şeful statului „nu are imunitate decât cât au şi parlamentarii”: „nu poate fi arestat şi are imunitate pentru declaraţii politice”. Premierul a invocat „o decizie recentă a Curţii Constituţionale”. „Pe baza acestei decizii probabil că va putea fi cercetat în dosarul Nana”, a concluzionat Ponta.
Mai exact, este vorba despre motivarea deciziei CCR din 21 mai referitoare la conflictul juridic reclamat de Victor Ponta între Guvern şi Preşedinţie ca urmare a implicării lui Traian Băsescu în campania PMP înaintea alegerilor europarlamentare din 25 mai. „Eu am văzut azi o decizie foarte recentă, cred că tocmai a fost publicată, care spune un lucru esenţial, care până acum a fost o dispută între jurişti”, a spus Ponta în această seară la RTV, referindu-se la modul în care este descrisă imunitatea preşeditelui în dispozitivul acestei hotărâri.
Concret, pentru a stabili dacă Băsescu a încălcat sau nu limitele constituţionale, judecătorii invocă articolul 72 alineatul (1) din Legea fundamentală - imunitatea parlamentară -  la care se face trimitere în definirea imunităţii prezidenţiale.
http://www.gandul.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu