vineri, 6 iunie 2014

Descoperirea făcută pe locul unei foste gropi de gunoi din Elveţia. Autorităţile au ţinut informaţia secretă, pentru a nu crea panică

de Iuliana Enache - Mediafax
Surse importante de radiu puternic radioactiv au fost găsite într-o fostă groapă de gunoi din oraşul Bienne (Biel în germană) de către autorităţi, care au ales să nu difuzeze informaţia, afirmă duminică publicaţiile elveţiene Le Matin Dimanche şi SonntagsZeitung, citate de AFP.
Foto: Mediafax Foto
Publicaţiile afirmă că autorităţile locale, cantonale şi federale ştiau despre acest lucru de un an şi jumătate dar au decis să nu spună nimic pentru a nu crea panică în rândul populaţiei acestui oraş cu 50.000 de locuitori, situat în contonul Berna.
Groapa de gunoi a fost convertită în grădini comunitare în anii '50 şi acestea au fost cultivate până în 2007. În unele locuri, au fost măsurate radiaţii de peste 300 de microsieverţi pe oră, respectiv de 100 de ori mai mult decât pragul autorizat pentru o groapă de gunoi, potrivit publicaţiilor.
Trei ore în apropierea acestei surse sunt suficiente pentru a primi doza de radiaţii tolerată timp de un an de o persoană.
Cotidianul german precizează că Biroul federal pentru sănătate publică a asigurat că la valori de până la două milioane de becquereli pe kilogram, riscurile pentru populaţie şi mediu sunt "infime".
Totuşi, SonntagsZeitung arată că cercetările efectuate în cazul apelor subterane nu au fost lansate decât în iulie anul trecut.
http://www.gandul.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu