sâmbătă, 21 iunie 2014

Ce nu ştiai despre câini

Ce nu ştiai despre câini




catel micStiati ca?

1. Cainii sunt primele animale domesticite de om, in urma cu aproximativ 10.000.

2. In Egiptul Antic cainii erau venerati. Cand un caine murea, stapanii isi radeau sprancenele, isi manjeau parul cu noroi si il jeleau cateva zile.

3. In China istorica, puii de Pechinez erau purtati de stapani in manecile hainelor, pentru a se incalzi. Doar nobilii posedau acest privilegiu.

4. In Evul Mediu caini de talie mare precum Dogul German sau Mastiffii, erau imbracati in armuri si purtau zgarzi ghimpate la gat, pentru a lupta alaturi de armate sau pentru a pazi convoaiele.

5. Mozaicuri cu „Atentie, caine rau!” au fost descoperite pe treptele locuintelor din Roma Antica.

6. Pechinezul si Tchinul Japonez erau atat de venerati in China incat aveau proprii servitori si erau carati pe rutele comerciale drept daruri de pret pentru imparati. In templele chineze secole de-a randul Pechinezul a fost idolatrizat.

7. In Iran, este interzis sa detii un caine ca animal de companie. Totusi daca se demonstreaza ca acesta indeplineste rolul de paznic sau ajutor la vanatoare, restrictia nu se mai aplica.

8. Vechii indieni Mbaya din Gran Chaco, America de Sud, credeau ca oamenii au trait sub pamant, pana cand cainii, care traiau pe pamant, i-au scos la suprafata.

9. Platon a spus:” cainele are sufletul unui filosof”.

10. In China dresorii de caini erau bine vazuti. Chinezii puneau mare pret pe domesticirea cainelui si pe crearea unor caini cat mai minioni.

11. In Europa, primele reprezentari rupestre ale cainilor dateaza din urma cu 12000 de ani si se afla in Spania.

12. In perioada Renasterii, picturi dedicate cainilor erau realizate pe toata intinderea Europei, pentru a simboliza loialitatea. Mari pictori renascentisti au inclus cainele in operele lor: Velasquez, Da Vinci, Durer.

13. Prima rasa de caine identificata dateaza cu 9000 de ani inainte de Christos, si pare a fi un caine similar Greyhoundului, folosit pentru vanatoare.

14. Greyhoundul isi trage numele de la cuvantul german Greishund, care inseamna „vechi”, si nu de culoarea gri a blanii, cum s-ar putea crede.

15. In Croatia, oamenii de stiinta au descoperita ca stalpii telegrafici de metal cadeau din cauza unei substante din urina cainilor masculi, care degrada metalul.

16. Laika, o catelusa de rasa comuna, a fost prima fiinta vie care a iesit in spatiu. Ea s-a aflat la bordul satelitului rusesc Sputnik, lansat in 1957.

17. Un Mastiff  Englez, Zorba, este inregistrat drept cel mai mare caine din lume. El cantarea 155 de kg si masura aproape 250 de cm.

18. Cel mai inalt caine a fost un Dog German, care masura putin peste 2 metri.

19. Pe de alta parte cel mai mic caine din lume inregistrat este un Yorkshire Terrier, de numai 6 cm inaltime.

20. Cel mai longeviv caine din lume este un Caine de Cireada Australian, care a trait 29 de ani.

21. Bloodhound este considerata rasa cu cel mai ascutit simt al mirosului. In trecut erau folositi pentru prinderea infractorilor.

22. Barry, un Saint Bernard este cel mai bun salvator montan. El a trait la inceputul secolului 19 si a salvat nu mai putin de 40 de vieti.

23. SUA are cea mai mare populatie de caini din lume, fiind urmata de Franta.

24. Un caine comun poate alerga cu 30 kmph. Greyhoundul cea mai rapida rasa, poate alerga cu peste 70de kmph.

25. O catea impreuna cu toate fiicele sale poate produce in 7 ani pana la 4000 de indivizi.

26. Unii caini pot mirosi cadavre sub apa, unde se ascund termitele, pungile de gaz aflate sub pamant. Pot detecta chiar si cancerul atunci cand este incipient si nedetectabil pentru aparatele medicale. Cancerul de plamani poate fi descoperit prin mirosirea respiratiei.

27. Mangaierea unui caine imbunatateste circulatia sangvina si ritmul cardiac al stapanului.

28. Masculii isi ridica piciorul cand urineaza pentru a propulsa jetul cat mai sus pe copac, stalp. Acesta transmite celorlalti masculi ca el este foarte inalt si implicit mai putenic. In Africa unele rase de caini chiar se catara pe copaci si urineaza pentru a-si demonstra dominanta.

29. Beagle si Collie sunt cei ami galagiosi caini, in timp ce Basenji sunt cei mai tacuti.

30. Cainii au mirosul de 1000 de ori mai dezvoltat decat oamenii. In timp ce oamenii au 5 milioane de celule olfactive, cainii au peste 220 de milioane. uman.

31. Portiunea din creier alocata mirosului la caine este de 4 ori mai mare decat cea din creierul. Mai mult din jumatate din materia cenusie a cainelui este alocata acestei functii, in special la rase precum Basset Hound sau Bloodhound.

32. Cainii adora dulciurile mai mult decat pisicile. Ei au 1700 de papile gustative, pisicile doar 470, iar omul peste 9000.

33. Contrar miturilor, cainii vad colorat, insa nu aceleasi nuante puternice ca si omul. Cel mai bine ei vad cand lumina nu este foarte intensa.

34. Pentru caine e mai usor sa invete comenzile vocale decat cele reprezentate de gesturi sau posturi ale corpului.

35. Inteligenta unui caine este similara cu cea a unui copil de 2-3 ani.

36. El poate invata si recunoaste peste 150 de cuvinte/ comenzi.

37. Louis Doberman, un colector de taxe german, a creat rasa Doberman pentru a-l pazi pe timpul serviciului.

38. Husky sunt folositi de peste 3000 de ani in Siberia pentru manatul turmelor de reni.

39. Cainele si omul sunt singurii care au…prostata.

40. Amprentele nazale la caini sunt unice fiind similare celor digitale la om.

41. Un caine adult are 42 de dinti.

42. Puii se nasc fara dinti. Insa la varsta de 3-4 saptamani se pot hrani si cu hrana mai dura deoarece dentitia de lapte este completa (28 de dinti).

43. Puii de Dalmatian se nasc albi complet, abia mai tarziu le apar si petele.

44. Saluki este cea mai veche rasa de caini. In araba Saluki  inseamna „nobil”. In tarile arabe este interzis ca acesti caini sa fie comercializati, in schimb pot fi facuti cadou, in semn de mare apreciere.

45. Cainele realizeaza 10-12 respiratii pe minut.

46. Lhasa Apso erau folositi de calugarii tibetani pentru a pazi templele.

47. Tunsoarea specifica Caniche-ului avea mai mult un scop practic decat unul estetic. Era menita sa imbunatateasca performantele la inot ale cainilor, iar pompoanele de la nivelul picioarele trebuia sa tina cald articulatiilor.

48. Chow-Chow si Shar-pei  sunt singurii caini care au limba violeta, spre deosebire de toate celelalte rase care o au roz.

49. Exista peste 200 de rase de caini pure, si in continuare noi rase sunt descoperite si omologate.

50. Basenji sunt singurii caini care isi ling blana pentru a o curata, asemenea pisicilor.

51. Cainii din rasele de talie mare au mai multi pui intr-un singur cuib decat cei de talie mica, insa minionii traiesc mai mult decat gigantii.

52. Terra Nova prezinta membrane interdigitale  pentru a le inota mai usor si mai rapid.

53. Boxerul si-a primit numele dupa felul in care isi foloseste membrele anterioare atunci cand se joaca.

54. Bloodhound  este singurul caine care poate fi acceptat ca proba de catre justitia  din SUA.

55. Si cainii viseaza! Cand dorm isi misca globii oculari pe sub pleoape, la fel cum facem si noi cand visam. Deocamdata nu se cunoaste la ce anume viseaza un caine.

56. Cainii au glande sudoripare doar la nivelul pernutelor labelor.

57. Basset Hound nu pot sa inoate.

58. Trei caini au supravietuit scufundarii Titanicului: un Pechinez, un Terra Nova si un Pomeranian.

59. Rin Tin Tin (Ciobanesc German) a fost primul caine- vedeta de la Hollywood. El chiar si-a semnat toate contractele cu …labuta.

60. Toto din Vrajitorul din Oz, a fost interpretat de o femela Cairn Terrier numita Terry.

61. Un Yorkshire Terrier de numai 5kg si-a aparat stapana de un Akita de 40 de kg. El s-a ales numai cu 9 cusaturi, iar stapana a fost salvata.

62. Cainii sunt animale de haita. Ei respecta cu sfintenie rangurile din grup si sunt  foarte supusi fata de lider, fie el caine sau om.

63. Au trei pleoape.

64. Semintele merelor sau perelor contin arsen, care poate fi fatal pentru caini.

65. Oasele umarului nu sunt atasate de restul scheletului pentru a permite cainelui sa alerge mai usor.

66. Cei mai multi caini detinuti de catre  o persoana au fost 5000 de Mastifi, ai lui Kubla Khan.

67. Cei nascuti sub semnul cainelui in zodiacul chinezesc sunt considerati loiali si discreti, dar totusi temperamentali.

68. Poodelul se pare ca nu este originar din Franta, ci din Germania. Cuvantul german „pudel” sau „pudelhund” inseamna „cainele care se balaceste”.

69. Cele mai inteligente trei rase de caini sunt: Border Collie, Poodel si Golden Retriever.

70. Cea mai prostuta pare a fi Ogarul Afgan.

71. Teckelul a fost format ca rasa pentru a se lupta cu bursucii in vizuinele acestora.

72. Basenji este singurul caine din lume care nu poate latra.

73. Amputarea cozii se pare ca este „inventia” scriitorului roman Lucius Columella (4 -70 E.N.), care credea ca astfel se previne rabia.

74.  Aproximativ 20 de muschi exista pentru mobilizarea urechilor.

75. Se estimeaza ca ar exista 400 de milioane de caini in intreaga lume.

76. Contesa de origine germana Karlotta Libenstein a lasat aproape 160 de milioane de dolari, cainelui ei alsacian, Gunther III, cand a decedat in 1992.

77. Golden Retriever este rasa care atrage cel mai mult un posibil partener. Cele mai mici sanse de a agata pe cineva sunt daca aveti in lesa un Pit-Bull.

78. 30% dintre Dalmatieni sunt surzi de una sau ambele urechi. Pentru ca au botul scurt, majoritatea Bulldogilor isi petrec viata luptand cu sufocarea.

79. Cainii sunt animale omnivore, adica se hranesc atat cu carne dar si cu vegetale (legume, fructe, iarba).

80. Cand dorm, caini isi acopera nasul cu coada pentru a-l incalzi, in sezonul rece.

Cu siguranta exista mai mult de 80 de lucruri exceptionale si interesante despre  lumea canina, insa pe restul va lasam pe dumneavoastra sa le descoperiti la companionul dumneavoastra.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

http://www.zooland.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu