duminică, 29 iunie 2014

Cartele prepay, doar cu buletinul. Proiectul de lege privind comunicaţiile electronice, adoptat de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor

de Sorina Ionaşc

Cei care deţin cartele prepay vor fi nevoiţi să-şi declare datele de identificare în termen de un an şi jumătate de zile, în caz contrar numărul de telefon fiind anulat de operatorul de telefonie mobilă. Prevederile au fost adoptate, miercuri, de comisia juridică şi comisia pentru tehnologia informaţiilor.


Foto: Mediafax Foto

Deputaţii jurişti au dat raport favorabil proiectului de lege privind comunicaţiile electronice, prin care persoanele care îşi vor cumpăra cartele prepay vor fi obligate să-şi dea şi datele de identificare. Raportul favorabil va intra în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, acesta fiind forul decizional.
Potrivit proiectului de lege, prevederile vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015. Astfel, cei care deţin sau îşi vor achiziţiona de acum înainte cartele preplătite, indiferent de reţeaua de telefonie mobilă, vor fi obligaţi ca în termen de un an de zile să meargă la operatorul de telefonie şi să îşi lase datele de identificare, inclusiv codul numeric personal. "Se va putea merge fie cu buletinul, lăsaţi o copie a actului de identitate, fie cu paşaportul, fie cu permisul de conducere", a precizat preşedintele comisiei pentru tehnologia informaţiei,  Daniel Oajdea.
"S-a adoptat într-o formă corectă şi benefică pentru toată lumea, şi pentru cartelele prepay şi pentru wi-fi. Orice om care va deţine o cartelă preplătită are la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, va avea la dispoziţie u an de zile în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator să îşi declare datele, dacă nu, numărul va fi anulat. Deci au la dispoziţie din acest moment un an şi şase luni de zile", a adăugat Oajdea.
De altfel, şi poziţia Serviciului Român de Informaţii a fost una favorabilă.
"Suntem mulţumiţi că s-a votat, noi am fost susţinători ai legii", a precizat, scurt, generalul SRI Dumitru Dumbravă.
Iniţiatorul proiectului de lege este Guvernul României, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu