vineri, 6 iunie 2014

ATENŢIE când vă cumpăraţi biletul de avion. Ofertele low-cost ascund şi taxe suplimentare care pot face biletul mai scumpCând românii îşi petrec vacanţele peste hotare, mulţi dintre ei preferă ca mijloc de transport avionul, cursele low-cost fiind o soluţie la îndemână. Atraşi de costul scăzut al biletelor, românii uită că au de plătit nu doar costul efectiv al zborului, ci şi o serie de taxe care duc la mărirea preţului cu 200 de lei.


Foto: Shutterstock

Mulţi dintre români optează să îşi rezerve biletele de avion de la companiile aeriene low-cost atunci când pleacă în vacanţă în străinătate. Pe lângă preţul efectiv al zborului, ei ajung să scoată din buzunar chiar şi peste 200 de lei pentru a achita diferite taxe percepute de către operatorii low-cost.
Luăm ca exemplu un zbor Bucureşti - Barcelona (El Prat), operat de Wizz Air şi de Blue Air, principalii jucători de pe acest segment de piaţă. La Wizz Air, transportator aerian cu care au călătorit anul trecut 3,2 milioane de pasageri din România, cei mai mulţi din Bucureşti (1,7 milioane de pasageri), preţul unui zbor  chiar înainte de acest weekend este de 549 de lei. La preţ se adaugă însă şi o taxă de administrare de 30 de lei. Astfel, suma pe care trebuie să o scoată din buzunar viitorul pasager ajunge la 579 de lei.
Dacă alege să facă check-in-ul la aeroport, nu online, clientul trebuie să mai scoată din buzunar 45 de lei. Dacă are cu el un bagaj pe care vrea să îl lase la cală, trebuie să mai plătească 113 lei, iar dacă pleacă la drum şi cu un bagaj de mână mare trebuie să plătească alţi 59 de lei. Astfel, preţul zborului Bucureşti - Barcelona ajunge deja la 796 de lei.
Dacă viitorul pasager vrea să se numere printre primii care ajunge la bordul aeronavei, va scoate din buzunar 18 lei în plus. Biletul a ajuns să coste astfel 814 lei, cu 265 de lei în plus faţă de preţul efectiv zborului.
Un zbor pe aceeaşi rută, în aceeaşi zi, de această dată efectuat cu transportatorul aerian Blue Air, care estimează că va înregistra 1,35 milioane de pasageri în 2014, costă 799,99 de lei. Taxa de aeroport de 64 de lei şi taxa de securitate de 31,5 lei sunt incluse în preţul biletului. Taxa de check-in ajunge la 22,5 lei, iar un bagaj la cală costă 112,5 lei.
Pentru că îşi rezervă biletul online, românul care pleacă la drum cu avionul trebuie să plătească o taxă administrativă de 45 de lei. Adăugăm alte două taxe, emission trading fee şi taxa de anulare în caz de forţă majoră, şi preţul biletului ajunge la 1015,99 lei. Astfel, costul zborului este cu 216 lei mai mare la Blue Air, companie care înregistra în anul 2011 afaceri de 575 de milioane de lei.
Ce taxe percep Wizz Air şi Blue Air pentru rezervarea biletelor
Dacă alegi să îţi rezervi biletul Wizz Air direct la aeroport trebuie să scoţi din buzunar 46 de lei, în timp ce dacă îţi rezervi biletul pe site-ul companiei aeriene sau la centrul telefonic al acesteia trebuie să mai plăteşti pe lângă costul biletului de avion încă 30 de lei. Cei care optează pentru rezervarea biletului de avion prin intermediul aplicaţiei de mobil, trebuie să plătească şi ei 30 de lei pe zbor.
Pasagerii care călătoresc cu Wizz Air plătesc, totodată, la rezervare o taxă pentru centrul telefonic de 45 de lei şi o taxă pentru check-in realizat prin intermediul site-ului sau la aeroport de 45 de lei. Taxa de anulare a unei rezervări percepută de acelaşi operator low-cost este de 270 de lei, iar cea de protecţie a rezervării este de 360 de lei.
Pentru rezervarea unui bilet de avion prin intermediul site-ului operatorului low-cost Blue Air, cu cardul, o persoană trebuie să plătească o taxă de administrativă de 10 euro (44,5 lei, la un curs mediu de 4,45 lei/euro). Tot o taxă administrativă de 10 lei trebuie să plătească şi cei care îşi cumpără biletele de la punctele proprii Blue Air cu tranzacţii cash sau online.
Pentru achiziţionarea biletelor prin call center-ul companiei, pasagerul trebuie să plătească 12 euro (circa 53,4 lei), iar taxa administrativă pentru achiziţionarea biletelor prin transfer bancar, depunere de numerar sau prin Qiwi şi ZebraPay este de 5 euro de pasager (22,25 lei).
De asemenea, check-in-ul efectuat în aeroprt, costă 10 euro (44,5 lei).
Cât te costă bagajele de la cală şi cele de mână
La Wizz Air taxa pentru bagaje, pentru un zbor cu o durată mai mică de o oră şi 40 de minute în extrasezon, este de 68 de lei de bagaj, şi creşte la 113 lei în sezonul de vârf (reprezentat de perioadele 17 - 29 aprilie, 7 iunie - 21 septembrie 2014 şi 13 decembrie 2014 - 11 ianuarie 2015 ).
Dacă zborul are o durată mai mare de două ore şi 40 de minute, atunci taxa pentru bagaje variază între 90 de lei şi 135 de lei pe bagaj. În cazurilor în care zborurile depăşesc două ore şi 40 de minute, taxa pentru bagaje variază între 113 lei pe bagaj şi 158 de lei pe bagaj.
Un bagaj de mână mare poate fi luat la bord de pasageri, doar dacă se plăteşte o taxă cuprinsă între 45 de lei şi 90 de lei, în funcţie de durata zborului şi de momentul în care este efectuat acesta, mai exact în extrasezon sau în vârf de sezon.

Totodată, taxa pentru bagaje la aeroport şi cea de bagaje la poartă ajunge la 270 de lei de persoană, per bagaj, iar cea pentru un bagaj de mână mare la poartă este de 158 de lei de pasager. Cei care vor să urce în avion cu echipament sportiv trebuie să scoată din buzunar între 135 de lei şi 270 de lei.
La Blue Air preţul de transport al bagajului de cală se achită odată cu biletul şi costă 18 euro (80 de lei), respectiv 25 de euro (111,25 de lei) în funcţie de momentul în care este desfăşurat zborul (în extrasezon sau în sezon de vârf).
Taxa pentru bagajul de cală achitată în aeroport, în cadrul formalităţilor de check-in este de 50 de euro pe bagaj (222,5 lei). Totodată, dacă pasagerul are cu el un bagaj de mână care este prea greu, acesta va fi transportat la cală contra unei taxe de procesare în regim de urgenţă de 65 de euro (289,25 de lei).
Poţi transporta în cala avionului biciclete pentru 25 de euro (111,25) şi echipamente sportive precum cele de golf sau de schi, cu o greutate de cel mult 32 de kilograme, cu 30 de euro (133,5 lei).
Ce alte taxe percep operatorii low-cost
Taxe sunt percepute de Wizz Air şi pentru orice modificare a zborului sau a numelui pe care se face rezervarea. Acestea pot ajunge până la 270 de lei.
De asemenea, dacă un pasager vrea să aibă un spaţiu mai mare pentru picioare trebuie să plătească între 32 de lei şi 113 lei în plus, iar dacă vor să se obţină o "garanţie pentru ajungerea la timp la destinaţie" trebuie să scoată din buzunar 45 de lei.
Pasagerii care urcă la bord cu bebeluşi trebuie să scoată din buzunar 113 lei pentru fiecare copil.
Cei de la Blue Air percep o taxă de 40 de euro (178 de lei) pentru cei care vor să modifice data plecării sau numele online şi de 50 de euro (222,5 lei) dacă aleg să facă acest lucru prin call center sau la agenţiile companiei.
Pasagerii care vor să se bucure de un spaţiu mai mare pentru picioare trebuie să plătească 10 euro (44,5 lei) în plus, iar cei care pleacă la drum cu un bebeluş 35 de euro (155,75 lei).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu