joi, 8 mai 2014

UDMR amenință România și Europa cu repetarea scenariului Ucrainei în Transilvania


UDMR amenință România și Europa cu repetarea scenariului Ucrainei în Transilvania
UDMR este disperată că nu va trece pragul electoral la europarlamentare, de vreme ce a scos din arsenal armele grele. Trei lideri importanți ai Uniunii Demolării Maghiarilor din România vântură ca exemplu conflictele etnice din Ucraina pentru a cere drepturi colective pentru minoritatea maghiară și cer Europei să adopte o superlege pentru maghiari dacă vrea să evite retrasarea granițelor și războiul în Transilvania!
Să luăm declarațiile pe rând. Sogor Csaba, locul doi pe lista UDMR la europarlamentare, spune că „țelul nostru este ca așa cum există o decizie privind capitolul agricultură, sa existe o legislație europeană și în privința drepturilor minorităților”. Așadar, europarlamentarii UDMR vor susține în Parlamentul European o lege extensivă a minorităților care să stipuleze norme obligatorii pentru toate țările membre exact cum sunt cotele stabilite de UE în agricultură: câți maghiari la hectar instituie dreptul la autonomie! Vor avea, desigur, sprijinul tuturor europarlamentarilor Ungariei în acest sens. Dar Sogor Csaba nu se oprește la a anunța că această legislație trebuie adoptată în viitorul mandat al PE, ci aruncă și o amenințare voalată: ”În Ucraina, problemele ar fi puțin altfel dacă Uniunea Europeană ar fi putut da un exemplu mai bun în privința asigurării drepturilor minorităților, respectării limbii, culturii, tradițiilor minorităților din Ucraina”, avertizează el, ca și cum conflictul din țara vecină ar avea vreo legătură cu minoritățile și nu ar fi un conflict geo-politic global între Est și Vest.
Dacă în Ucraina războiul civil a plecat de la minorități, cum ne spune Sogor Csaba, atunci trebuie să fim atenți, ridică miza însuși liderul UDMR Kelemen Hunor, într-un interviu acordat unui post de radio din România, dar preluat imediat de mass-media ungară. Este responsabilitatea Europei să soluționeze și să prevină conflictele etnice, spune ritos Hunor, care se preface îngrijorat că în apropierea României se desfășoară un conflict etnic în timp ce UDMR pregătește terenul ca în România să se repete aceeași nenorocire. Și, adaugă Hunor, conflictul din Ucraina este un semn îngrijorător pentru toți cei care au crezut că lucrurile au fost decise în mod clar, că în regiune evoluțiile sunt ireversibile și că nu pot fi generate conflicte etnice. Culmea ipocriziei, ”noi, maghiarii din Transilvania, susținem cu consecvență, prin intermediul UDMR, că sarcina și responsabilitatea Europei sunt soluționarea și prevenirea conflictelor”, mai spune apostolul păcii Kelemen Hunor, în contradicție cu toate acțiunile sale. Așadar, i se spune Europei și nouă tuturor să nu ne culcăm pe o ureche că vom evita conflictele etnice dacă nu le dăm maghiarilor ceea ce pretind, că nimic nu e bătut în cuie, nici măcar granițele, dacă Europa nu ia măsuri pentru minorități (a se înțelege cea maghiară, e singura minoritate cu probleme din Europa, după cum se poate vedea!)
Un alt candidat al UDMR, Vincze Lorant, a lansat laitmotivul conflictului etnic cu o zi înainte, ca dovadă că șantajarea UE și a României din perspectiva scenariului ucrainean a devenit temă oficială de campanie: ”Uniunea Europeană este atentă la conflictul din Ucraina și a condamnat fără echivoc decizia privind minoritățile din Ucraina, nu este la fel de atentă când este vorba de drepturile minorităților din interiorul UE”. Așa că atenție UE, te îngrijorezi de Ucraina, dar nu ești atentă la ce putem face noi, politicenii maghiari, chiar de dinăuntrul tău, spre bucuria Ungariei, a Rusiei și a tuturor celor care iubesc conflictele etnice, mai ales dacă se desfășoară în interiorul blocului comunitar.
Mai e loc pentru o întrebare retorică: cum e să deplângi soarta Ucrainei, dar să construiești același scenariu în propria ta țară, pentru membrii comunității pe care pretinzi că-i reprezinți? De aceea UDMR merită numele de Uniunea Demolatorilor Maghiarilor din România, pentru că direcția secesionistă și amenințătoare pe care a luat-o va distruge pacea comunității maghiare din Transilvania și o va angaja pe un drum al autopierzaniei. Asta dacă nu cumva votanții maghiari vor înțelege pericolul la care se expun susținând UDMR și vor sta acasă, sau dacă votanții românii vor înțelege pericolul și vor ieși la vot ca să oblige UDMR să dea cu capul în prag, dar să nu-l treacă. UDMR numește mai nou comunitatea maghiară din România drept ”diaspora maghiară internă”, ca și cum ar fi într-o altă țară, ca și cum ar fi străină. Ce dovadă mai vreți că UDMR nu recunoaște statul român și că s-a angajat definitiv pe drumul distrugerii acestuia?
Bogdan Diaconu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu