duminică, 30 martie 2014

UDMR şi-a lansat candidaţii la euroalegeri. Sogor Csaba: „Suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate”

de Adrian POPESCU

Nici nu s-a încheiat bine depunerea listelor de candidaţi că UDMR a şi furat startul campaniei electorale pentru europarlamentarele din 25 mai.: sâmbătă la amiază, în prezenţa a circa o mie de activişti ai Uniunii aduşi din toate judeţele Transilvaniei şi Banatului, Kelemen Hunor, alături de Marko Bela şi Laszlo Borbely, a oficiat lansarea candidaţilor, la un miting electoral găzduit de Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc


Odată cu obişnuita recuzită roşu-alb-verde – plus, ca de obicei la asemenea evenimente,  imnul Ungariei şi imnul secuiesc -  au fost scoase la iveală şi cele trei sloganuri pentru această campanie: „Majus 25 eves eggyut” (joc de cuvinte: Mai 25 de ani împreună), „Erdelyt Europaba” (Ardealul în Europa) şi „Magyar Erdeket Brusszelbe” (Interesele maghiarilor la Bruxelles). Apoi, după spiciul lui Kelemen Hunor, cei prezenţi au mai avut parte de o „surpriză în primă audiţie publică absolută”: „Hai, lalea, lalea!”, imnul de campanie al UDMR pentru aceste europarlamentare, o melodie pop-rock ritmată pe mesajul „Europa e liberă, hai maghiari cu toţii în ea!”.

Kelemen Hunor: „Dacă maghiarii nu vor ieşi la vot, pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români”
După alocuţiunile de bun-venit ale gazdelor – primarul Bunta Levente şi senatorul Verestoy Attila - la microfon a urcat Kelemen Hunor, liderul Uniunii şi proapăt vicepremier al guvernului român.
„Interesul nostru comun, al tuturor maghiarilor din România, este să trimitem cît mai mulţi reprezentanţi la Bruxelles. Noi, maghiarii din România, credem în Europa, avem aceleaşi valori comune şi aceleaşi principii comune pe care se bazează Europa”, şi-a început el alocuţiunea.
Apoi a continuat: „Trebuie aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal, trebuie să cultivăm spiritul transilvanismului aici, trebuie să ducem spiritul transilvanismului în Europa. În ultimii 25 de ani ne-am străduit ca graniţele să nu constituie o piedică în relaţiile maghiaro-maghiare, iar aderarea României la UE a consolidat acest lucru. Europa trebuie să ne apere interesele, să adopte o legislaţie  pentru apărarea minorităţilor. Iar noi, la rândul nostru, noi ne străduim ca vocea noastră să fie auzită şi ascultată în Europa. Comisia Europeană a respins cererile noastre, dar noi nu vom renunţa, vom merge la CEDO pentru apărarea drepturilor şi întereselor noastre. Avem un mesaj simplu: candidaţii nostri nu vor ajunge în Parlamentul European dacă nu vor primi voturile maghiarilor, dacă maghiarii nu vor ieşi la vot ca să voteze  candidaţii UDMR , pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români. Succesul nostru este deci şi succesul tuturor maghiarilor, iar pentru asta ne bazăm pe fiecare maghiar, şi acum, şi în viitor.
Marko Bela: „Fără noi nu ar fi fost posibilă aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană”
Pe podium a urcat apoi fostul preşedinte unional Marko Bela. „Toată lume spune că românii sunt adversarul nostru şi e destul adevăr în această afirmaţie, în ultimii 25 de ani, în ultimii 100 de ani ne-am confruntat mereu cu românii pentru drepturile noastre. Dar nu acest adversar este cel mai periculos, cel mai periculos adversar al nostru este ignoranţa, care ne spune că nu are nici un rost să mergem la Bucureşti sau la Bruxelles, fie şi doar cu 2-3 oameni. Adversarul cel mai periculos este lipsa de credinţă, de interes, care ne spune că oricum nu avem şanse, care nu se uită la câte rezultate am obţinut în ultimii 25 de ani, atât la Bucureşti, cât  şi pe plan internaţional. Fără noi nu ar fi fost posibilă aderarea la NATO şi la UE, iată de ce rtrebuie să fim în continuare prezenţi atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. Suntem în stare şi trebuie să mergem la Bruxelles cu reprezentanţii noştri, pentru că avem un cuvânt de spus. UDMR a arătat că poate să mobilizeze oamenii la vot, aşa că toată lumea trebuie să se implice şi atunci vom câştiga!”, a spus Marko Bela.
Borbely Laszlo: „Vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine”
Primit cu aplauze şi „Happy birthday to you!” pentru ziua sa de naştere, vicele politic al UDMR, Borbely Laszlo şi-a început alocuţiunea cu o inventariere a celor prezenţi, pe judeţe. Concluzia: „Suntem cu toţii aici, maghiarii din tot Ardesalul şi dinBanat, şi de aceea suntem puternici, de 25 de ani suntem puternici. De ce? Pentru că avem dreptate. Şi trebuie să spunem concetăţenilor nostri acest lucru. Încă în 1990, apoi mult mai răspicat în 1993, am formulat toate drepturile noastre, tot ceea ce vrem. Şi foarte multe lucruri s-au realizat de atunci, deşi mulţi au fost sceptici că se va realiza ceva. Mulţi au crezut că nu vom putea ridica satuia libertăţii la Arad, mulţi au fost sceptici că ne vom putea folosi limba noatră în învâţământ, de toate gradele, sau că vom putea obţine retrocedarea pădurilor către composesorate.” Apoi a venit şi concluzia: „Ce vrem noi în Parlamentul Europei? Simplu: toate drepturile despre care v-am vorbit. Şi vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine”
Sogor Csaba: „În Secuime, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate”

Au urmat apoi la microfon, în ordinea poziţionării pe listă, candidaţii UDMR pentru Bruxelles la scrutinul din 25 mai: actualii europarlamentari Winkler Iuliu şi Sogor Csaba, care au mandatele ca şi asigurate, urmaţi de Vincze Lorand,  care ar putea „prinde” şi el un mandat, la redistribuire.  Lait-motivul discursului fiecăruia dintre ei – „Ardealul trebuie dus în Europa!” şi „Interesele maghiarilor în Europa!”, cele două sloganuri ale UDMR în această campanie. 
„În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul!”, a sunat apelul „mobilizator” cu care şi-a încheiat cuvântarea Sogor Csaba. „Nu e adevărat, nu asta a zis, probabil a fost foarte greşit tradusă. A zis că în Uniunea Europeană toţi suntem minoritari, şi românii sunt minoritari şi asta trebuie să înţeleagă fiecare şi românii trebuie să înţeleagă ce simţim noi ca minoritari, nu a vorbit despre românii din Secuime”, a încercat să-l „scoată” ulterior, la finalul mitingului, prim-vicepremierul Kelemen Hunor. În ceea ce îl priveşte, Vincze Lorand a promis că prioritatea sa ca europarlamentar va fi ca” autonomiile din Europa să fie împământenite şi în Ardeal”.
După două ore, primul miting electoral al UDMR pentru europarlamentare s-a încheiat cu un „Tatăl Nostru”, urmat de inmul Uniunii Europene şi de „Hai, lalea, lalea!”

 Foto: Adrian Popescu, Gândul
http://www.gandul.info/

Un comentariu:

  1. Sogor Csaba: „Suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate”
    Pai asa vorbeste un politician care are pretenti in rezolvarea unor probleme vazute numai in ideile domniei sale? Sa lupte sa ridice toata tara la nivel european si apoi sa scoate coltii si sa santajeze! Ce parere au ceilalti politicieni ai UDMR? Asa face dansul politica, subminand munca celorlalti care lucreaza si care iisi vad rolul lor?
    Eu l-asi trimite la locul de unde a venit sa invete politica si apoi sa lupte '"daca e nevoie'"

    RăspundețiȘtergere