luni, 5 august 2013

Un şeic miliardar avertizează: încăpăţânarea demnitarilor ar putea duce în ruină economia celui mai bogat stat arab

ieri, 11:57 Autor: Octavian Calei
Prinţul Alwaleed bin Talal, considerat cel mai influent om din Emiratele Arabe Unite, a avertizat autorităţile Arabiei Saudite că economia ţării se îndreaptă către un dezastru în contextul în care SUA se vor orienta spre exploatarea de şisturi bituminoase, reducându-şi cererea pentru petrolul arab, scrie portalul Quartz.
Arabia Saudită deţine cele mai mari rezerve accesibile de petrol din lume. Conducătorii îşi prezintă politica de planificare economică într-o lumină foarte favorabilă, ridicând suspiciuni din partea investitorilor străini. Arabia Saudită a acumulat o rezervă valutară de 700 de miliarde de dolari (527 mld. euro).
Temerile investitorilor sunt confirmate de un document de 14 pagini al lui Alwaleed bin Talal care pune la îndoială afirmaţiile conducătorilor. Alwaleed, nepotul Regelui Abdullah, spune că Arabia Saudită se confruntă cu o ameninţare gravă.
Alwaleed avertizează că piaţa globală va fi inundată de noi rezerve de petrol, în principal provenit din SUA. Aceste noi resurse vor eroda cererea pentru petrolul arab. Problema este că veniturile la bugetul Arabiei Saudite constau în proporţie 92% din exporturile de petrol. Scăderea cererii pentru petrol va declanşa o criză pe care guvernarea nu ar trebui s-o subestimeze, notează Alwaleed.
„Este nevoie de o diversificare a surselor de venit, stabilirea unei viziuni clare şi implementarea urgentă a acesteia”, a scris Alwaleed într-una dintre cele trei scrisori postate pe Internet.
Scrisorile lui Alwaleed sunt adresate demnitarilor saudiţi şi Regelui.
Ministrul saudit al petrolului, Ali Naimi, a declarat că exploatarea şisturilor bituminoase sunt „veşti bune” pentru SUA şi că nu reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.
Oficialii din Arabia Saudită vor să construiască un parc solar imens care până în 2020 să poată produce 24 de gigawatti şi să elimine dependenţa de petrol pentru producerea electricităţii. Statul arab consumă zilnic 550.000 de barili de petrol pentru consum intern.
 
Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu