vineri, 2 august 2013

Tokes: Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie

Europarlamentarul Laszlo Tokes, care i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, "protectorat pentru Transilvania", i-a transmis premierului Victor Ponta, după reacţia acestuia la declaraţii, că ardelenii s-au "săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie".
Tokes: Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)
Europarlamentarul Laszlo Tokes precizează, într-un comunicat de presă, ca reacţie la declaraţiile de marţi ale premierului, care spunea, referindu-se la cererea de "protectorat pentru Transilvania", că regretă că "n-avem un preşedinte al României care să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când sunt atacate integritatea teritorială şi independenţa statului român", că "Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional".
"Drept răspuns, doresc să îi pun în vedere premierului plagiator următoarele: rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenţia că atunci când Austria s-a înţeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să ameninţe integritatea teritorială a României sau graniţele ei. Iar în ceea ce priveşte ideea independenţei, domnul Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional. Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii. După ce au dus ţara în faliment, acum încearcă să dreagă busuiocul cu credite externe şi minciuni politice", a precizat Tokes.
El cere ca maghiarii şi românii din Ardeal să fie lăsaţi să-şi rezolve singuri problemele.
"În calitate de cetăţean european şi maghiar din Ardeal, cer să fim lăsaţi să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor şi maghiarilor din Ardeal, ci întregii ţări. Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori îşi vede doar propriile interese şi propria putere. Nota de plată pentru aceste comportamente, însă, ne revine tot nouă, cetăţenilor contribuabili ai României", a mai precizat Tokes.
Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, în 27 iulie, la Universitatea de Vară Balvanyos de la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască un sistem de cooperare naţională, astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că "secuimea are un steag", şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe "pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii", susţinând totodată că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară "Balvanyos, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.
Premierul Victor Ponta a reacţionat, marţi, la declaraţiile lui Laszlo Tokes, spunând că afirmaţiile acestuia "nu sunt doar insultătoare, ci chiar penale şi ar fi trebuit sancţionate şi de preşedintele Traian Băsescu dacă România ar fi avut un preşedinte".
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
 

Un comentariu:

  1. Pana la urma europarlamentarul va ajunge sa ceara protectorat si la Coreea
    de Nord, iar FMI sa treaca in subordinea unei capitale vecine, desi a fost ales de romani.
    Pentru activitatea neobosita de care da dovada, poporul roman trebuie neaparat sa-l ma aleaga inca odata in aceias functie pentru a-si atinge toate tintele propuse, s-au la care inca se mai gandeste.
    Asta, ca tema de reflexie pe cine alegem sa ne reprezinte tara in cele mai inalte foruri.

    RăspundețiȘtergere