vineri, 16 august 2013

In urma sesizării NapocaNews, autorităţile ucrainene au stopat acţiunea de închidere a şcolilor româneşti din Bucovina de Nord


În urma sesizării NapocaNews, autorităţile ucrainene au stopat acţiunea de închidere a şcolilor româneşti din Bucovina de Nord
Minoritatea românească din Bucovina de Nord () s-a trezit zilele trecute cu presiuni şi ameniţări din partea autorităţilor ucrainene pentru a se închide şcolile româneşti. Primarii din satele româneşti, împreună cu autorităţile şcolare raionale, mergeau la localnici şi îi obligau să semneze tabele prin care să se închidă şcolile în limba română şi copiii lor să treacă la şcoala ucraineană.
În satul Ropcea, înfiinţat de către Ştefan cel Mare în urma victoriei împotriva polonezilor de la Codrii Cosminului din 1497, autorităţile ucrainiene au demarat un proces în forţă prin care ţăranii români erau  obligaţi şi ameninţaţi cu bătaia să semneze liste pentru ca şcoala românească din sat să se închidă, iar copiii să fie transferaţi la şcoala în limba ucraineană.
În urma articolelor care denunţau închiderea şcolilor româneşti din Bucovina de Nord, Centrul Şcolar Raional din Cernăuţi a stopat acţiunile de închidere a şcolilor româneşti. Mai mult,  în satul Ropcea, datorită răscoalei ţăranilor, inspectorii şcolari ucraineni au dat bir cu fugiţii din comună. După ce au publicat comunicatul că şcoala românească din sat nu se va închide inspectorii şcolari de la Cernăuţi au revenit în sat asigurându-l pe primar şi pe locuitori că nu se vor mai face liste pentru desfiinţarea şcolii româneşti şi trecerea la şcoala ucraineană.
Pânã în 1940, Bucovina de Nord era o provincie româneasca. Ca urmare a pactului Ribbentrop – Molotov, încheiat între Germania hitleristã si Rusia stalinistã, Bucovina de Nord a fost anexatã cu forţa de Uniunea Sovieticã în 28 iunie 1940. In 1991 când s-a destrãmat URSS, Bucovina de Nord a rãmas în componenţa Ucrainei, din care face parte si în prezent. Bucovina de Nord a carei capitalã este Cernãuti (Tchernovtsy în ucraineanã) este o provincie cu majoritate româneascã. În Bucovina trăiesc aproximativ 500.000 de români.
NapocaNews
http://www.napocanews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu