duminică, 25 august 2013

Cum sunt păcăliţi românii din 2008 încoace: «Factura de gaze, umflată cu 24%»

ARTICOL POSTAT DE: Sorin Golea, Cristian Burcioiu
POSTAT: 25 August 2013, Ora 23:45

Scumpirea recentă a gazelor naturale e o altă piatră de moară legată de gâtul românului care oricum era prădat la drumul mare la adăpostul unor formule de calcul ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Senatorul PPDD Haralambie Vochiţoiu a dezvăluit pentru Libertatea că, doar din pix şi din eroarea metrologică a contoarelor, consumatorii plătesc lunar cu aproape un sfert mai mult la factura de gaze!

  • Senatorul Haralambie Vochiţoiu
Din 2008, românii nu mai plătesc volumul de gaze naturale consumat, ci energia electrică rezultată prin echivalare din acel consum. Cu alte cuvinte, gazul nu este vândut către populaţie la metru cub, ci la kilowatt - conform unei directive europene.
A cerut socoteală celor de la ANRE
Adică este transformat gazul în energie calorică, apoi căldura este transformată în energie electrică. Numai că, susţine senatorul Haralambie Vochiţoiu, în spatele acestor formule de calcul stă, de fapt, o furăciune de 24 la sută la fiecare factură emisă.
“Metodologia europeană de calcul stabileşte însă ca etalon pentru conversia volum/putere energetică, temperatura de zero grade Celsius. ANRE a stabilit etalonul la 15 grade, inducând un volum mai mare de gaz luat în calcul la plată şi umflând astfel facturile cu peste 9%. Apoi, se ia în calcul puterea calorică a gazului (cantitatea de căldură pe care o degajă), tot la 15 grade - când gazul nu are însă o ardere prea bună - şi nu la 25 de grade, adică puterea optim măsurată admisă de UE. În acest fel, românul este «prăjit» cu încă 12% la factură! Restul de procente umflate de până la 24% provine din eroarea metrologică a contoarelor. Soluţia ca lucrurile să intre în normal este introducerea aceleiaşi unităţi de măsură atât la consum, cât şi la plată. Acum e doar la consum”, a explicat senatorul Vochiţoiu.
El a trimis o interpelare mai marilor de la ANRE de la care aşteaptă răspuns şi, în funcţie de acesta, va înainta o propunere legislativă pe această temă, în toamna acestui an.

Importăm gaz la metru cub şi îl vindem la kilowatt

“Problema noului mod de calcul a fost pusă în anul 2007, după intrarea noastră în UE. La vremea respectivă eu m-am opus noului calcul, pentru că nu se poate măsura volumul decât cu unitate de măsură pentru volum, nu pentru electricitate. Noi importăm gaz la metru cub. Atunci de ce îl vindem la kilowatt?!”, ne-a declarat profesor univ. Dr. Gheorghe Buliga (foto), fost şef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/pacaliti-romanii-factura-de-gaze-umflata-460646.html#ixzz2d3Romq3P

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu