marți, 6 august 2013

Cum să furi lemne în valoare de 9,3 milioane de euro
Marți, 06 August 2013, 12:06
14 vizite - 0 comentarii
DISTRIBUIE PE GOOGLE+
click pe poza: FOTO (1)


Pădurile din Munţii Apuseni şi de pe Valea Sebeşului sunt defrişate ilegal.
Controalele derulate de angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, care are în aria sa de responsabilitate mai multe judeţe, au demonstrat că pădurile din Munţii Apuseni au fost defrişate în stil barbar. Oficial, şi autorităţile au aflat ceea ce locuitorii Munţilor Apuseni ştiau de multă vreme: faptul că versanţi întregi au fost defrişaţi fără ca mafia lemnului să sufere vreo consecinţă.
Acum, verificările derulate de angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj au scos la iveală informaţii şocante. Doar de pe raza unui singur ocol silvic din judeţul Alba lipsesc 116.000 de metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubei este de 9,3 milioane de euro. Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a dezvăluit sistemul cu ajutorul căruia mafia lemnului a ajun să plaseze pe piaţa neagră cantitatea imensă de lemn care a dispărut din pădurile Munţilor Apuseni. „Să fim bine înţeleşi. Majoritatea firmelor care se ocupă cu exploatarea lemnului îşi desfăşoară activitatea perfect legal.
Cu aceste firme nu are nimeni nici o problemă. Nici cu cetăţenii care au dreptul prin lege să taie câţiva metri cubi pe an pentru consumul propriu. Statul are o problemă cu cei fare încalcă legea şi care fac ce vor, nu cu cei care explotează lemnul respectând prevederile legislaţiei în vigoare. Există însă un număr de 10, maxim 15 societăţi comerciale care taie pădurile după cum le taie capul. Şi vă dau un exemplu. O societate comercială licitează un parchet de 1.500 metri cubi. La verificare descoperim că a vândut 5.000 de metri cubi, iar în momentul în care mergem la faţa locului vedem că lemnul licitat şi pe care ar fi trebuit să îl exploateze e tot acolo.
Asta înseamnă că pur şi simplu a tăiat 5.000 de metri cubi din altă parte. Din altă pădure, de la stat, din ocoale private”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer pentru stirisireportajealba.ro. Furturi de o amploare mai mică au fost descoperite şi pe Valea Sebeşului. Inspectorii au găsit, la o singură razie, în depozitele firmelor care de ocupă cu comercializarea lemnului cantitatea de 6.000 de metri cubi de masă lemnoasă.
O mie de hectare de pădure au dispărut la Cluj
Citeste aici continuarea

Autor:    Romania liberaSursa:   www.romanialibera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu