luni, 29 iulie 2013

Preşedintele strânge capital pentru urmaş

de Rodica CIOBANU Publicat la: 28.07.2013 19:51 Ultima actualizare: 28.07.2013 20:13
Cu clop pe cap, copii în braţe şi o mulţime veselă împrejur, Traian Băsescu pare scos din ştirile de dinaintea crizei, când economia, după spusele premierului de atunci,  „duduia”. Tablourile cu aer bucolic, datează însă din zilele noastre, când economia  se chinuie să supravieţuiască, iar preşedintele desprins de zbaterile ei încearcă să reînnoade idila cu electoratul, destrămată în ultimii ani.
Aflat într-un concediu activ, a zburat într-o săptămână, din Argeş, în Apuseni, la Marea Neagră, apoi în Sibiu, demarând, după o perioadă în care ieşirile îi aduceau huiduieli, operaţiunea de reconectare energetică la mase. Şi cine îl vede plonjând, bucuros, în mijlocul adunării are impresia că legătura s-a restablit.
Un preşedinte care a pierdut într-atâta încrederea concetăţenilor săi, încât puţin a lipsit anul trecut, să fie suspendat din funcţie nu redevine popular peste noapte, decât în împrejurări excepţionale, ceea ce aici nu e cazul. Străduindu-se să demonstreze contrariul, dl Băsescu apelează la un truc: urmează traseul serbărilor câmpeneşti, unde oamenii sunt relaxaţi şi dornici să se distreze, nu să se manifeste politic, zgomotos şi agresiv. De asemenea, localităţile în care se opreşte nu sunt deloc sărace, şeful statului lăudându-i pe locuitori pentru modul în  care se descurcă.
E mult mai simplu, aşadar, să obţină  poze de grup fericit, într-o asemenea companie, decât într-una din comunele prăfuite ale Olteniei şi Moldovei, unde ar trebui să le deseneze sătenilor zâmbete pe faţă. Şi, cum fiecare localitate mai răsărită îşi serbează ziua, campania prezidenţială se anunţă a fi un succes. Ea îşi propune, pe lângă reconectarea la electorat – necesară în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la anul, când dl Băsescu va transfera capitalul acumulat, favoritului său - , să-i intimideze pe adversarii politici cu mesajul „Poporul mă iubeşte şi mă vrea”. Nemaiavând răspunderea guvernării ca atunci când conducea cu PD-L, dialoghează degajat şi îndreaptă, cu vădită plăcere, toate nemulţumirile către Executivul USL: „Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-l pe Ponta, că el a promis!”.  Şi, pentru a-şi demonstra superioritatea în raport cu acesta, iese oficial şi spune că guvernul face prostii, vezi privatizarea CFR Marfă. Mesaj către popor:  „Eu sunt cel competent şi responsabil, ceilalţi, nişte neisprăviţi!”.
Fără îndoială, dl Băsescu are o mare capacitate de regenerare politică, făcându-şi din victoriile spectaculoase, de care puţini l-ar fi crezut în stare, un titlu de glorie. De data aceasta însă situaţia este diferită – domnia-sa a jucat toate rolurile posibile, nu se mai poate reinventa. Or publicul tânjeşte după ceva nou, a obosit de personaje cărora le cresc, la nesfârşit, aceleaşi amputate organe.
Rodica Ciobanu este senior editor al ziarului Gândul
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu