vineri, 7 iunie 2013

Ponta susţine proiectul ideatic Statele Unite ale Europei: Trebuie susţinut de orice om politic cu viziune

de A.M.P   •   07 Iun 2013   •   18:09 Comenteaza
Ponta susţine proiectul ideatic Statele Unite ale Europei: Trebuie susţinut de orice om politic cu viziune 482
Premierul Victor Ponta a declarat jurnaliştilor de la Deutsche Welle că sprijină formula "Statelor Unite ale Europei", adoptată de preşedintele Băsescu, şi că acesta e proiectul pe care trebuie să îl susţină "orice om politic cu viziune", informează Mediafax.
   
După ce reporterul arată că, nu demult, s-a desfăşurat în mediul public românesc "o mică dispută" pe tema Statelor Unite ale Europei şi că USL a fost destul de reticentă faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu, liderul USL, premierul Victor Ponta, se poziţionează în favoarea unui astfel de proiect.
   
"Eu sunt total convins că - sigur, proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune", afirmă Ponta, precizând că proiectul trebuie susţinut indiferent de cedările de suveranitate sau costuri.
   
"În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile. Inclusiv pentru Romania. Eu cred că, din 2007 până acum, România a avut mai mult de câştigat fiind membră a Uniunii Europene decât dacă ar fi stat în afară. Sunt întotdeauna şi costuri, a fost o iluzie că vom avea numai beneficii. Ai, în schimb, şi responsabilităţi, ai şi costuri comune. Dar, per total, trăgând linie - aspectul ideatic e evident - eu cred, Europa ca să reziste în competiţia mondială trebuie să fie unită, nu avem nicio şansă separat în competiţia cu Statele Unite, cu China", a adăugat premierul.
   
El mai afirmă că România, în particular, cu cât este mai integrată în Uniunea Europeană, cu atât mai bine şi că teama românilor de a rămâne în afara Uniunii Europene este firească.
   
"Pentru că istoria noastră ne-a învăţat că, de multe ori, am rămas pe din afara sălii unde se luau decizii şi că, pur şi simplu, a trebuit să acceptăm şi să aplicăm nişte decizii care nu erau neapărat în favoarea României. Mă gândesc, de pildă, la Tratatul de la Berlin de la 1878 , ... uneori lucrurile au fost bune, alteori au fost rele. Aşa încât eu cred că e naturală şi firească această obsesie a României de a nu rămâne singură, de a nu fi izolată şi, în mod clar, pentru noi în următorii zeci de ani,- nu ştiu dacă pot să mă uit la mai mult de zeci de ani, - direcţia corectă e direcţia europeană", a explicat Ponta.
   
Interviul a fost acordat de Ponta agenţiei germane înainte de vizita pe care o va efectua, luni şi marţi, la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel.
    sursa; antena3.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu