marți, 7 mai 2013

Ştii ce aduce de fapt fericirea în viaţă? Fă cunoștință cu aliații care te ajută să zâmbeşti

Cei patru magnifici nu sunt altceva decât protagoniștii unui studiu elaborat de Loretta Graziano Breuning, expert în neurologie și comportament, profesor emerit International Management din cadrul California State University. “Meet Your Happy Chemicals: Dopamine, Endorphin, Oxytocin, Serotonin” este o reală revelaţie în materie de atitudine salutară, ajungându-se ca un concept abstract precum e fericirea să se eșafodeze pe legături de natură chimică, tangibile, produse de corpul nostru sau procurate.
Asemenea guaninei, timinei, citozinei și adeninei, bazele azotate din structura ADN, respectiv ARN, componente fundamentale ale faimoasei spirale a vieții sau ale dublului helix și responsabile pentru transmiterea materiarului genetic prin replicare, și aceste patru substanțe sunt cruciale pentru a ne fabrica fericirea.
DOPAMINA este un neurotransmițător secretat de corp în momente de euforie, stare de bine. Este un redutabil luptător contra plictiselii și ne îndeamnă să fim cu luare-aminte și responsabili în activitățile de zi cu zi. Conform cercetărilor științifice, efectele dopaminei se confundă ușor cu starea halucinantă pe care o provoacă stupefiantele.
ENDORFINA Producția de endorfine este stârnită și accelerată de orice activitate care ne face plăcere, adăugând, pe cale de consecință, că procesul este de ordin subiectiv, croit pe fiecare individ în parte. Dintre activitățile comune și care au avut un impact pozitiv asupra stimulării endorfinelor în organism menționăm: râsul, dansul, fluturașii în stomac, iubirea, masaje, exerciții fizice, hrana sănătoasă, curată, terapia prin muzică sau aromaterapia.
SEROTONINA are rol în procesele afective, în activitatea cerebrală, în plan endocrinologic. Este produsă de triptofan, aminoacid prezent în lapte, de exemplu, și care pregătește organismul pentru un somn liniștitor, evitând insomniile, depresiile, starea generală proastă a organismului, tulburările psihice. Păcatul face ca serotonina secretată odată cu gustul bun și dulce al unui pătrat de ciocolată ori al unei prăjituri să scadă vertiginos odată ce carbohidrații cu eliberare rapidă în organism sunt absorbiți în sânge. Dacă scade, suntem tentați să reiterăm starea de bine consumând aceleași alimente nocive.
OXITOCINA este asociată cu o stare de apartenență, de familiar. Oxitocina este produsă în cantități impresionante, spre exemplu, de corpul mamei în devenire ori al proaspetei mămici, sudând astfel liantul indisolubil dintre mamă și făt. Acesta este cel mai grăitor exemplu, însă la fel de edificatoare sunt dragostea crescândă și atașamentul experimentate într-un cuplu odată cu trecerea timpului. Oxitocina, s-a arătat, suprimă oricare tentative de infidelitate în cuplu și, mai mult, asigură longevitatea relațiilor.
Într-adevăr, formula fericirii poate fi sugerată, dincolo de orice schiţă beletristică, chiar prin elemente chimice. Iată cum nimic nu este întâmplător și deasupra voinței proprii există procese care se desfășoară în interior fără știința noastră. Meandrele chimiei cer ca de cele mai multe ori să fim pregătiți... să fim luați prin surprindere!

Mai mult: Ştii ce aduce de fapt fericirea în viaţă? Fă cunoștință cu aliații care te ajută să zâmbeşti - Ştiri | Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu