joi, 30 mai 2013

Scanadu - un tricorder din prima generatie

De Dan Mihu pe 29 mai, 2013 la ora 21:54
Vă mai amintiţi de doctoriţa Beverly Crusher din "Star Trek: Generaţia Următoare"? Dacă închidem ochii nu ne-o putem imagina decât cu un tricorder în mână. Aparatul ăla care "citea" ce îi doare pe oameni. Ei bine, acesta chiar a fost inventat.
Culmea e că Scanadu arată mult mai modern decât omologii săi fictivi inventaţi de creatorii Star Trek ca pentru secolele 23 şi 24. Spre deosebire de obiectele de recuzită din film, gadgetul pe care vi-l prezentăm azi poate măsura câţiva parametri fiziologici umani esenţiali: temperatura, tensiunea arterială, nivelul de oxigen din sânge, electrocardiograma, pulsul, ritmul respiraţiei.
Dispozitivul face acest lucru în numai 10 secunde, timp în care este ţinut în dreptul tâmplei / frunţii. Apoi comunică respectivele date telefonului tău mobil, wireless, pentru a le putea analiza sau chiar expedia către medicul de familie. Scanadu tocmai a obţinut o finanţare prin crowdfunding pe Indiegogo şi va fi pus în vânzare în curând la un preţ de 199 dolari.
Lucrurile nu se vor opri însă aici. Creatorii săi intenţionează să adauge noi senzori pe tricorder, să continue miniaturizarea şi să obţină certificarea FDA ca pentru orice dispozitiv medical contemporan. Şi uite aşa SF-ul rămâne doar S.


sursa; playboi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu