marți, 7 mai 2013

O adevarata masina-zburatoare


De Dan Mihu pe 07 mai, 2013 la ora 14:40
După avionul său cu aripi pliabile, Transition, căruia i se permite circulaţia pe drumurile publice, Terrafugia propune o adevărată maşină zburătoare: decolare şi aterizare verticală, autonomie de peste 800 km şi viteză de croazieră de 322 km/h!


Noul model, denumit generic TF-X, nu are nevoie pentru decolare decât de o zonă cu diametrul de 30,5 m, asemenea unui helipad. În momentul în care vrei să îţi iei zborul, vehiculul îşi va desfăşura două aripioare scurte, la capătul cărora va deplia câte un rotor ca de elicopter. Acestea pot funcţiona atât în plan vertical, pentru decolare, cât şi orizontal, pentru a intra în regimul de zbor de croazieră. Fiecare rotor conţine 16 motoraşe electrice. De ce atât de multe motoraşe? Pentru redundanţă. Dacă vreunul dintre ele cedează, aparatul îşi va păstra capacitatea de decolare, în ciuda pierderii de putere. De altfel, cele două rotoare vor dezvolta câte 600 CP fiecare, adică aproape un megawatt împreună.
La atingerea regimului de altitudine dorit şi după trecerea la zbor normal, în spatele maşinii va intra în funcţie un motor cu combustie de 300 CP, ce va acţiona o elice. În acest moment rotoarele electrice se vor plia şi vor rămâne în aşteptare până în momentul aterizării. Autonomia maşinii ar urma să fie de 800 km între două realimentări / reîncărcări.
Partea cu adevărat spectaculoasă se referă însă la zborul propriu-zis: acesta va fi în mare măsură automatizat, "pilotul" urmând să introducă doar coordonatele destinaţiei. De zbor se va ocupa un computer de bord, care va avea grijă şi de eventuale manevre de evitare a coliziunilor cu alte aparate, va comunica cu turnurile de zbor în cazul în care pilotul îşi pierde cunoştinţa sau nu controlează corespunzător aparatul. În caz de avarie, pilotul poate decide însă la rândul lui aterizarea într-o altă locaţie sau de-a dreptul oprirea zborului şi coborârea avionului cu paraşuta de avarie.
Preţul unei asemenea minunăţii nu va depăşi costul uni automobil de lux de ultimă generaţie, ne asigură cei de la Terrafugia. Asta poate părea scump pentru o maşină, dar este extrem de ieftin pentru un avion. Când îl vom vedea pe piaţă? În 8-12 ani. Ţi se pare mult? Noi credem că autostrada Bucureşti-Braşov va fi gata după această dată. (Dacă va fi gata...)
sursa; playboy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu