miercuri, 22 mai 2013

De 12 ani se hrăneşte numai cu gândaci

13 mai 2013

A mânca gândaci este, pentru unii dintre oameni, ceva dezgustător, în timp ce alţii îi consumă în mod regulat, datorită educaţiei primite şi (sau) a condiţiilor locale. Există, însă, oameni cărora acest lucru chiar le face plăcere.

De 12 ani se hrăneşte numai cu gândaci
David Gracer este unul dintre aceştia. El este entomofag, adică, mai pe româneşte, mănâncă insecte pentru subzistenţă, dar şi pentru aroma lor deosebită.
Gracer arată că grecii şi romanii consumau cu plăcere insecte, în timp ce, în zilele noastre, în special în Asia şi Africa, există multe culturi care le vânează sau chiar le cresc pentru consum. Entomofagii estimează că aproximativ o jumătate din populaţia globului mănâncă în mod regulat insecte. Ei insistă că sunt aproape le fel de nutritive precum carnea de vacă, conţin foarte puţină grăsime şi nu afectează mediul înconjurător.
Americanul din Rhode Island se hrăneşte exclusiv cu insecte din 2001 şi, de atunci, în frigiderul său se găsesc în permanenţă peste 12.000 de insecte din 20 de specii diferite. Gracer se laudă chiar că în ultimii 11 ani a mâncat gândaci din peste 5.000 de specii, gătiţi în diverse moduri: sote, prăjiţi sau copţi.
"Procesul tehnologic" începe cu capturarea acestora, după care urmează "sacrificarea": gândacii sunt omorâţi prin congelare, după care sunt aşezaţi frumos în pungi de plastic sau cutii în congelator, în aşteptarea momentului când vor ajunge "la cratiţă".
Gracer, care este unul dintre cei mai renumiţi entomofagi din lume, spune că oamenii aplică un dublu standard: "«Gândacii» din ocean - crabi, homari sau creveţi - sunt buni de mâncat şi se cheltuiesc chiar sume mari pentru a-i avea la masă, în timp ce gândacii de uscat nu sunt buni". Gracer crede că "insectele terestre sunt asemănătoare cu cele marine şi aversiunea americanilor faţă de acestea este, de fapt, una socială, ceea ce este iraţional".
sursa; apropo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu