duminică, 19 mai 2013

Bolile autoimune – cand propriul corp te tradeaza, iar sistemul esueaza
Vineri, 17 Mai 2013, 08:40
63 vizite - 0 comentarii

Bolile autoimune sunt in top 10 cauze de deces la copiii de sex feminin si femei, in toate grupele de varsta de pana la 64 de ani, iar cercetatorii sustin ca exista 80-100 de boli autoimune, cu suspiciune pentru cel putin 40 de alte boli, ca ar avea origine autoimuna.
Bolile autoimune presupun incapacitatea sistemului umanitar de a mai discerne intre propriile tesuturi si agresorii externi. In consecinta, sistemul imunitar produce anticorpi indreptati impotriva propriului organism, distrugandu-l, in functie de tipul bolii. Astfel, exista boli autoimune sistemice, cu implicarea mai multor organe si a sistemelor functionale ale acestora (lupusul, psoriazisul, sclerodermia, artrita reumatoida si cea juvenila, sindromul Goodpasture, granulomatoza Wegner, polimialgia reumatica, sindromul Guillain-Barre) si cele care vizeaza anumite organe (scleroza multipla, miastenia gravis, diabetul zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto sau boala Graves, boala Addison, dermatomiozita, arterita Horton, diverse boli autoimune ale aparatului digestiv). In numeroase cazuri, pacientii dezvolta mai multe afectiuni autoimune, acestea fiind „prietenoase” intre ele. Bolile de acest tip apar in mod deosebit la femei, la varsta maturitatii.

Persoanele afectate de boli autoimune au, uneori, nevoie de multi ani, multe drumuri, nenumarate consultatii si investigatii, cu un consum urias de timp, nervi, energie si, bineinteles, bani, pentru a primi un diagnostic si un tratament. Pentru ca, in cazul bolilor autoimune, aparitia si evolutia sunt disimulate. Adica rezultatele la analizele obisnuite pot fi cat se poate de bune, bolnavii sa arate bine, dar sa se simta cat se poate de rau si sanatatea lor chiar sa mearga pe o curba cat se poate de descedenta. In felul acesta, multi bolnavi pot suferi fara sa stie ce au, unii fiind abordati chiar ca bolnavi psihic sau ipohondri. Daca se ajunge aici, drumul pacientului catre diagnostic si tratament corect poate fi intarziat si chiar blocat, cu efecte uneori grave asupra vietii acestuia. Caci, atunci cand analizele obisnuite se modifica, daca se modifica, pentru ca nu la toate afectiunile autoimune se intampla acest lucru, poate fi tarziu, in sensul aparitiei unor efecte ireversibile. De aceea, pentru diagnosticarea unei astfel de boli se recomanda consultarea mai multor specialisti cu experienta, istoricul lor profesional, in cazul in care include situatii asemanatoare, facilitand accesul la investigatiile specializate, care, insa, sunt costisitoare, facand astfel recomandarile medicale dificil de pus in aplicare pentru pacientii cu resurse financiare deficitare (si, chiar si pentru cei cu oarecare „dare de mana”, investigatiile pot fi pagubitoare, daca analizele trebuie repetate sau paleta celor indicate va fi extinsa ori schimbata).

Bolile autoimune nu se vindeca, dar cu diagnostic precis si tratament corect, precum si cu un stil de viata corespunzator, in ciuda evolutiei lor impredictibile, in anumite cazuri pot fi tinute sub control si inregistra chiar perioade de remisie. Pentru acest lucru este nevoie si de informatii, care, insa, sunt extrem de precare in limba romana.

De aceea, Asociatia Pro S.E.R.V. (www.pro-serv.ro) propune directionarea celor 2% in beneficiul celor afectati de boli autoimune. Dorinta noastra, a membrilor fondatori ai Asociatiei Pro S.E.R.V., este aceea de a interveni pentru ameliorarea problemelor existente in aceasta sfera a lumii medicale, asigurand accesul la informatiile necesare si o comunicare corespunzatoare intre medici si pacienti. Ce ne-am propus poate fi infaptuit prin donatii, inclusiv cu ajutorul celor 2%, care pot fi redirectionati de cei interesati fara niciun cost, prin formularul 230 (pentru contribuabilii cu venituri din salarii) sau prin formularul 200 (pentru contribuabilii cu venituri din alte surse). Cele doua formulare se gasesc in variante precompletate pe site-ul asociatiei (www.pro-serv.ro/support/doneaza-2-la-suta/). Aceste formulare trebuie completate cu datele contribuabilului si trimise prin posta sau depuse la registratura administratiei financiare aferenta domiciliului, pana la data de 25 mai 2013.

Pentru informatii suplimentare si parteneriat in desfasurarea activitatii mentionate in comunicat, ne puteti contacta la adresa de e-mail comunicare@pro-serv.ro.
Pentru alte detalii, vizitati site-ul Asociatiei Pro S.E.R.V. – www.pro-serv.ro.


Taguri:   bolile autoimune,  
Autor:    Elena Stoilescu
Sursa:   www.stiri.com.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu