miercuri, 3 aprilie 2013

Telefonul mobil împlineşte astăzi 40 de ani

- 3 apr 2013

Ecranele IPS cu rezoluţie Full HD, procesoarele cu opt nuclee sau ratele de transfer de 150Mbps reprezintă stadiul actual al evoluţiei telefoanelor mobile. Deşi cele mai mari salturi tehnologice au făcut în ultimul deceniu, istoria telefoniei mobile a început mult mai devreme, iar astăzi aniversăm 40 de ani de la iniţierea primului apel făcut cu ajutorul primului telefon mobil.
Prima persoană care a folosit un telefon mobil în adevăratul sens al cuvântului este Marty Cooper, la acea vreme inginer în cadrul companiei Motorola şi care este astăzi considerat părintele de-facto al telefoniei mobile. În data de 3 aprilie 1973, acesta l-a sunat pe colegul şi rivalul Joel Engel, şeful departamentului de cercetare din cadrul Bell Labs, spunându-i că tocmai l-a sunat de pe un telefon mobil adevărat din inima cartierului Manhattan.
Aparatul folosit a fost Motorola DynaTAC 8000x, care a devenit ulterior primul telefon mobil disponibil pe piaţă la un preţ de 3995 USD, sau aproape 10.000 de dolari în valoare actualizată. Acesta cântărea  1,13 kilograme, avea o înălţime de 23 de centimetri, folosea 30 de plăci cu circuite integrate şi oferea o fabuloasă autonomie de… 20 de minute, după care eraţi nevoiţi să aşteptaţi nu mai puţin de 10 ore pentru o încărcare completă.
Ca şi în ziua de astăzi, probabil că cineva s-a plâns la acea vreme de specificaţii, însă opţiunile din 1973 nu erau prea bogate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu