luni, 8 aprilie 2013

SUA amână testarea celei mai puternice arme din lume. "Vrem să evităm o percepţie negativă sau o manipulare"

de Valentin Vidu Publicat la: 07.04.2013 10:28 Ultima actualizare: 07.04.2013 10:43
AFP//Mediafax Foto
Statele Unite au amânat un test nuclear programat pentru săptămâna viitoare în California, într-o încercare de calmare a tensiunilor cu Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul a mobilizat două rachete susceptibile să atingă Japonia şi un teritoriu american în Pacific, relatează AFP.
Washingtonul a anunţat că a amânat un test al rachetei de tip Minuteman 3, o rachetă balistică intercontinentală cu ogivă nucleară, care urma să fie efectuat săptămâna viitoare la baza aeriană Vandenberg, în California.
Potrivit unui oficial american din cadrul Departamentului Apărării, secretarul Chuck Hagel a decis această amânare cu scopul de a evita ca testul "să poată fi considerat ca exacerbând criza în curs cu Coreea de Nord".
"Vrem să evităm o percepţie negativă sau o manipulare", a adăugat acest oficial, precizând totuşi că Statele Unite rămân "angajate faţă de testarea rachetelor (lor) balistice intercontinentale (ICBM) vizând garantarea unui arsenal sigur, fiabil şi eficient".
Coreea de Nord, care a instalat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi ameninţă cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.
Majoritatea guvernelor străine vizate au sugerat că nu intenţionează să îşi retragă personalul de la Phenian imediat, inclusiv cele şapte state membre UE prezente în Correa de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia şi Bulgaria).
Londra a rezumat sentimentul general, apreciind că aceste avertismente ţin mai mult de "retorica" nord-coreeană decât de de o ameninţare reală, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe.
O reuniune pe tema situaţiei din Coreea de Nord a ambasadorilor celor 27 de state membre UE urmează să aibă loc luni la Bruxelles, potrivit unei surse europene.
ONU nu intenţionează, de asemenea, să evacueze. Personalul ONU în Coreea de Nord "rămâne angajat în activitatea sa umanitară şi de dezvoltare în întreaga ţară", a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, la New York.
Phenianul şi-a multiplicat în ultimele săptămâni declaraţiile belicoase, furios din cauza ultimei serii de sancţiuni adoptate de ONU după al treilea test nuclear efectuat la începutul lui februarie şi a manevrelor militare comune, în curs, ale Statelor Unite cu Coreea de Sud.
La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a anunţat vineri că un eventual tir de rachetă nord-coreean nu va constitui o surpriză pentru Guvernul american, în timp ce Pentagonul a apreciat că "orice provocare suplimentară va fi regretabilă".
Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud şi Japonia. Cu o încărcătură uşoară, ea poate atinge o rază de până la 4.000 de kilometri şi, deci, teoretic, poate ajunge în Guam, o insulă în Pacific, situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, insulă pe care sunt staţionaţi aproximativ 6.000 de militari americani.
În opinia lui Yang Moo-jin, un cadru universitar sud-coreean specializat în Coreea de Nord, Washingtonul a renunţat la tirul de rachetă de tip ICMB pentru a evita intensificarea tensiunilor. "Dacă Nordul lansează rachete cu rază medie de acţiune, aşa cum se teme toată lumea, Statele Unite ar fi putut să fie considerate responsabile în parte", a apreciat el.
Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi a subliniat necesitatea ca această criză să fie soluţionată prin dialog. Ban Ki-moon s-a declarat "încrezător că Beijingul va depune toate eforturile pentru a contribui la calmarea situaţiei şi pentru a ajuta Phenianul să îşi schimbe atitudinea", a anunţat ONU într-un comunicat.
La Beijing, turişti - intervievaţi sâmbătă de AFP, la întoarcerea acestora din Coreea de Nord - au declarat că viaţa cotidiană în această ţară pare să se desfăşoare ca de obicei.
"Suntem mulţumiţi că ne-am întors, dar nu ne-a fost frică în timp ce ne aflam acolo", a declarat Tina Krabbe, o daneză care a petrecut cinci zile în Coreea de Nord. "Nu aveam impresia că ar fi existat prea multă tensiune în oraşul" Phenian, a adăugat ea.
Accesul la complexul industrial sud-coreean Kaesong, transformat într-un pion în războiul nervilor, în curs, rămânea închis duminică.
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu