luni, 8 aprilie 2013

Oncologii cer Ministerului Sănătăţii să adopte medicina personalizată

Actualitate - Marian APIPIE
Duminică, 07 Aprilie 2013 - 19:23

Medicii care se ocupă de tratarea bolnavilor de cancer cred c ă terapiile personalizate au beneficii la nivel individual, pentru fiecare pacient care are acces la ele, dar determină și scăderea costurilor în sistem

Într-o perioadă în care bolnavii de cancer par marginalizaţi, când medicamentele oncologice reprezintă o problemă a sistemului sanitar românesc, când Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii (MS) a avizat scheme alternative terapeutice pentru rezolvarea situaţiei, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a venit cu o propunere: adoptarea medicinei personalizate. Printr-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi altor instituții implicate în asigurarea calităţii îngrijirilor bolnavilor cu cancer din România, membrii SNOMR au cerut „adoptarea unor măsuri urgente privind alinierea oncologiei din România la nivelul statelor vestice, în primul rând prin adoptarea la scara întregului sistem a medicinei personalizate, concept lansat în Canada încă din anul 1991“.
„Avantajele medicinei personalizate pentru pacientul oncologic şi pentru sistemul sanitar motivează în cea mai mare măsură începerea aplicării principiilor acesteia cel puţin în domeniul oncologiei. Noile tehnologii cu aplicație în medicină pot pava calea către o terapie personalizată reală, dar pentru aceasta sunt necesare investiții în educarea medicilor, a pacienților, în comunicarea medicului cu bolnavul. Terapiile personalizate au beneficii la nivel individual, pentru fiecare pacient care are acces la ele, dar determină și scăderea costurilor în sistem, per total, prin evitarea supratratamentului și diminuarea efectelor adverse“, a afirmat prof. dr. Florin Bădulescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România şi şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Vor noi testări în pachetul de bază

SNOMR solicită „introducerea în pachetul de bază a testelor imunohistochimice și a testării receptorilor hormonali și angiogenetici, precum și acreditarea în cadrul laboratoarelor de anatomo-patologie a unor centre sau compartimente pentru citologie, deservite numai de anatomo-patologi (nu și alte licenţe) și cu dobândirea în timp, pe cât posibil, a competenţelor în citopatologie (ca și în alte ţări europene)“. „Rapoartele Comisiei Europene arată că într-o singură boală, cancerul de intestin gros, testarea unui marker genetic înainte de iniţierea tratamentului poate duce la economii de peste 600 de milioane de euro, la nivel comunitar, printr-o selecție mult mai bună a pacienţilor care beneficiază în mod real de tratament“, se specifică în scrisoarea deschisă. „De asemenea, considerăm foarte importantă introducerea în lista medicamentelor antineoplazice din programul de oncologie a terapiilor moleculare ţintite de ultimă generație, cu rezultat cert în creşterea supraviețuirii“, mai spun reprezentanţii SNOMR.
Medicii oncologi mai cer, printre altele, stabilirea unui preţ de decontare unic pe țară pentru serviciile de radioterapie, la stat sau la privat, care să fie achitat tuturor pacienţilor ce urmează aceste tratamente; creşterea valorică a ICM (indicele de complexitate a cazurilor) şi instituirea acestui indice în toate unităţile sanitare publice sau private, pentru decontarea cât mai corectă a serviciilor, coroborat cu ierarhizarea unităților sanitare; elaborarea sub egida şi finanţarea MS a unor programe de educaţie medicală pentru populaţie, privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului; cooptarea medicului de familie în activităţile de educație, prevenție și monitorizare în cancer. Solicitările oncologilor nu au primit încă un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii.

Ce presupune medicina personalizată

Studiile arată că un procent estimat de 5-7% din totalul internărilor în spital este din cauza reacțiilor medicamentoase adverse, în timp ce o cincime dintre decese apar ca urmare a efectelor adverse ale terapiilor. Totodată, 90% dintre medicamentele folosite acum sunt eficiente la numai 40% dintre pacienți. De aici nevoia acestei medicini personalizate, considerată medicina viitorului, care constă în utilizarea aspectelor moleculare şi a testelor diagnostice pentru a ajusta mai bine administrarea medicamentelor și pentru a gestiona în mod superior boala unui pacient.
Specialiştii cred că principala cauză a eşecurilor studiilor clinice nu este reprezentată de siguranța sau de profilul de toxicitate al medicamentului, ci de eficacitatea acestuia. „Acest deficit al dezvoltării medicamentelor noi poate fi explicat printr-o înțelegere insuficientă a mecanismului apariției bolii la nivelul fiecărui pacient. Cu alte cuvinte, dacă nu știm ce se întâmplă cu adevărat la nivelul pacientului individual, șansele de a-l trata cu succes sunt foarte mici“, susţin specialiştii în domeniu.

sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu