marți, 23 aprilie 2013

Extremiştii maghiari finanţaţi de la Budapesta doresc limba maghiară a doua limbă oficială în România


Extremiştii maghiari finanţaţi de la Budapesta doresc limba maghiară a doua limbă oficială în România
Acum câteva zile, mai precis pe 18 aprilie 2013, apare pe pagina online a ziarului Adevărul un articol referitor la finanţarea de către Guvernul de la a extremistilor maghiari din Transilvania. Articolul, extrem de pertinent, prezintă in fapt o traducere a unei anchete realizate de portalul de limbă maghiară Transidex.ro din Cluj. Pe scurt, povestea susţinută pe larg de dovezi și legături poate fi rezumată in felul urmator:
Companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat cu peste trei milioane de euro numeroase entităţi juridice din România, aflate în strânsă legătură cu László Tőkes.
Deși nu a fost vorba niciodată de o finanțare directă către partid (acest lucru nu ar fi fost posibil, din motive evidente ce țin de externă și imagine a Ungariei precum și de legile statului român) investigația realizată de portalul clujean prin jurnalistul Sipos Zoltan arată că numeroase instituţii şi companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat ( după ce FIDESZ partidul premierului Viktor Orbán a revenit la putere în 2010) o serie întreagă de organizaţii, asociaţii şi fundaţii în care se regăsesc persoane din anturajul politic sau civic al lui László Tökes.
Investigaţia Transindex.ro, care a presupus peste 50 de solicitări de informaţii de la autorităţile de la Budapesta, arată că atât guvernul premierului Viktor Orban, cât şi alte instituţii şi companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat, după ce FIDESZ a revenit la putere în 2010, o serie întreagă de organizaţii, asociaţii şi fundaţii în care se regăsesc persoane din anturajul politic sau civic al lui Laszlo Tőkes. Printre finanţatori s-au numărat Ministerul de Externe şi cel de Interne, Loteria naţională din Ungaria, Banca Maghiară pentru Dezvoltare sau Compania Naţională de Electricitate, iar suma alocată în ultimii trei ani se ridică la peste 3,3 milioane de euro.
Fluxul de bani despre care se discută in articol este detaliat pe cele trei entități distincte la care se face referire: mișcarea civică, partidul si ONG-ul.
1. Mișcarea civică este reprezentată de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania – CNMT sau, după acronimul derivat din limba maghiară, EMNT – condus de László Tökes și inființat încă din 2003.
2. Mișcarea civică a dat naștere in 2010 (după 7 ani de realizări sterile din punctul de vedere civic dorit de inițiatori) Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Președinte al partidului este ales Toro T. Tibor, iar o întreagă pleiadă de foşti “civici“ devin vicepreşedinţi ai partidului: Balazs Gergely , Elod Papp cel ce a fost fondator, iar pe urmă vicepreşedinte CNMT, Zsolt Szilagyi, Gyula Zatyko.
3. Organizația NON Guvernamentală: este denumita Asociația ENMT, preluând din limba maghiară acronimul pentru CNMT. Este inființată tot in 2010 când ia naștere și Partidul, este prezidată tot de Laszlo Tökes şi, potrivit unor relatări de presă, a fost imediat populată, în structurile de conducere, cu rude şi cunoştinţe ale liderilor celorlalte două entităţi, CNMT şi PPMT, cum ar fi Gergely Balasz , un nepot al lui László Tökes, sau Toro Tamas, fiul liderului PPMT Toro T. Tibor.
Dacă primele două entităţi, CNMT şi PPMT, joacă un rol preponderent politic, Asociaţia EMNT are un rol însemnat din punct de vedere financiar, întrucât, spre deosebire de celelalte două, are o mare calitate: ca ONG, poate primi finanţări din străinătate. Mai exact, de la Guvernul FIDESZ de la Budapesta. Investigația Transindex.ro demonstrează cu lux de amănunte și detalii finanțările primite.
Cum de a fost posibil ca asemenea informații detaliate sa poată fi nu neapărat obținute (acest lucru se poate până la urmă intâmpla in urma unor cercetări susținute) căt mai ales obținute atât de complet și făcute publice?
Probabil este vorba de o spălare de conturi. Durii de la Budapesta s-au certat cu fratii din UDMR, incepând să susțină și să pompeze și mai puternic bani către László Tőkes și ai lui, iar UDMR a permis atunci aceste scăpări de informații sau a ajutat din umbră la obținerea lor mai facilă.

De altfel (un lucru deloc de neglijat) investigația propriu-zisă a fost realizată cu spijinul financiar al U.S. Department of State si al Ambasadei Franței in Romania, in cadrul programului „Grants for Investigative Journalism“, organizat de Fundaţia Freedom House România. Așadar un puternic sprijin extern care insă nu iși va asuma responsabilitatea concluziilor, după cum se face precizarea clară în NOTA de la finalul articolului. „Responsabilitatea pentru conţinutul acestui material aparţine autorului şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau poziţia U.S. Department of State sau al Ambasadei Franţei în România.”
Reacția de răspuns a celor de la PPMT a fost una foarte dură, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), condus de Toro T. Tibor, a remis un comunicat în care îl acuză pe liderul UDMR , Kelemen Hunor, că ar fi fost cel care a comandat politic apariţia articolului, aducând drept argument faptul că este unul dintre proprietarii portalului Transindex.ro.
„Dacă FIDESZ ar fi finanţat campania noastră electorală, atunci nu făceam campania aşa cum am fost nevoiţi s-o facem. Am fi putut face o campanie mai bună“ – a declarat Tibor T. Toro, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din România (PPMT), într-un interviu acordat portalului de limba maghiară din Romania transindex.ro.
Iar oficialii de la Budapesta devin și ei din ce in ce mai duri in declarațiile facute, vicepremierul Ungariei delcarând: ”În România are loc o permanentă încercare de asimilare a maghiarilor”. ”Consider foarte corect faptul că am arborat drapelul secuiesc pe Parlament”
În pofida declaraţiilor lui Toro activitatea şi campaniile PPMT sunt finanţate, fie şi indirect – prin redirecționarea banilor către diverse ONG-uri -de către FIDESZ, guvernul maghiar, precum şi firme cu capital de stat din Ungaria. Din cele aproximativ 50 de cereri de informații făcute folosind sistemul online de cereri al portalului de investigații atlatszo.hu, răspunsurile primite arată că de la înfiinţarea PPMT, în 2010, diferite ministere şi firme de stat au acordat finanţări substanţiale unor ONG-uri înfiinţate recent de către funcţionari şi politicieni din CNMT sau PPMT. Banii au venit pe câteva filiere.
De altfel ce anume mai declară președintele Toro Tibor în data de 21 aprilie, deci la doar trei zile de la publicarea investigației care arăta clar de unde iși primește fondurile? Că dorește ca limba maghiară să devină a doua limbă oficială a Romaniei.
„Un punct important al instituţiei autonomiei ţine de drepturile lingvistice şi dintre acestea mi se pare absolut firesc ca limba maghiară în acele regiuni în care maghiarii trăiesc într-un număr însemnat, să fie limbă oficială. Acest drept trebuie trecut şi în Constituţie iar noi vom milita pentru acest lucru”, a spus Toro, citat de Mediafax.
Și uite așa extremiștii maghiari, reprezentati cu mândrie de Laslo (europarlamentar român și reprezentând cel putin pe hârtie interesele statului român la Bruxelles! ) si cei din partidul lor PPMT seamănă iar vânt și furtună. Ce frumos calcă ei în picioare pe românii majoritari precum si celelalte minorități naționale.
Trebuiau sa iasă la rampă cu ceva, după ce au fost făcute publice finanțările primite de la Budapesta.

Este surprinzătoare lipsa de reacţie a autorităţilor române in fața unui asemenea material detaliat și obținut cu un asemenea suport. Probabil că, in săptămânile următoare vor urma o serie de întrevederi cu ușile inchise intre membrii politici români și omologii lor ungari. Pentru că problema este cu adevărat foarte gravă. Una este finanțarea sau susținerea unor minorități din punct de vedere cultural pentru promovarea si respectarea identităților naționale și cu totul altceva este o finanțare de ordin politic.
Faptul așadar rămâne consumat și dovedit. În România, stat declarat național unitar și indivizibil, se duce o puternică politică de regionalizare și fracționare, politică sprijinită de la Budapesta și concentrată atât la nivel de Parlament sau alte instituții publice și politice, cât și in mediul virtual, pe diferite rețele de socializare.
Se denigrează orice inseamnă patriotism și naționalism românesc sub vina de a fi de facto rasism, urmărindu-se un țel final- acela al divizării teritoriului si al dispariției acestui stat in forma actuală de pe hartă- și se ridică in slăvi orice formă de mândrie a unei minorităti, sub motivarea unei păstrări a propriei identități. Și asta în timp ce pentru majoritatea românească păstrarea identității naționale se pare că incepe a fi sinonim cu o vină si cu ceva rușinos și pe cât posibil necesar de evitat.
Iar politicienii români ar trebui să devină conștienți măcar in ultimul ceas de aceste lucruri și să ofere un răspuns pe măsura in privința amestecului unei țări vecine in politica internă a României.
Ada Iulia, FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu