miercuri, 3 aprilie 2013

Descoperirea fostului premier Nicolae Văcăroiu: ”Privatizările din România AU EŞUAT în proporţie de 80 la sută

Publicat la: 03.04.2013 17:08 Ultima actualizare: 03.04.2013 22:04
Foto: Marius Dumbrăveanu // Mediafax Foto
Privatizările din România au eşuat în proporţie de 80%, în condiţiile în care statul este nevoit acum să vândă companii strategice într-o perioadă de criză, a declarat miercuri Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi
"Nu vrem să recunoaştem că, din păcate, privatizările au fost în proporţie de 80% un eşec. După cum nu vrem să recunoaştem că, iată, vindem acţiuni la companii strategice, în perioadă de criză, în contextul în care capital autohton nu există", a declarat Văcăroiu, la un eveniment care a marcat aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice (ASE).
Fostul premier al României a adăugat că există o reticenţă în recunoaşterea faptului că statul are prea puţine soluţii de dezvoltare.
Realizările guvernului Văcăroiu: Legea privatizării în masă
  Cea mai importantă realizare a cabinetului Văcăroiu a fost Legea 55/1995 privind accelerarea privatizării. Concret, actul normativ prevedea transferul efectiv şi cu titlu efectiv al acţiunilor aferente cotei de 30% din capitalul social al companiilor de stat către cetăţenii români îndreptăţiţi, precum şi vânzarea acţiunilor emise de aceste societăţi.
  Transfertul cu titlu gratuit al acţiunilor s-a făcut pe baza unor certificate de proprietate în valoare de 25.000 de lei şi a unor cupoane de privatizare în valoare de 974.000 de lei. 
Pentru mulţi români depunerea cuponului la una din cele circa 4.000 de companii propuse spre privatizare a fost un pariu, deoarece Guvernul nu a oferit suficiente informaţii privind situaţia economică a respectivelor companii, multe dintre acestea înregistrând pierderi de ani de zile.
Privatizarea în masă, denumită "cuponiadă", a continuat să lase adevărata putere economică în mâinile statului. Fondul Proprietăţii de Stat (actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului) controla circa 70% din capitalul celor mai multe companii de stat.
"Totul e impus de Fondul Monetar Internaţional"
Preşedintele Curţii de Conturi a adăugat că politicile statului au ajuns să fie dictate de creditorii săi internaţionali.
  "Totul e impus de-afară. Fond Monetar, cu restricţii bugetare, de natură salarială", a spus Văcăroiu.
În opinia sa, încercând să urmeze sfaturile instituţiilor din vest, statul a pierdut din vedere industriile competitive ale României care au dispărut începând cu anii 90.
  "Din păcate, trebuie să recunoaştem că am distrus mult, mult mai mult decât era necesar. Astăzi ar fi trebuit să vorbim despre o Românie cu un PIB de cel puţin de trei ori mai mare decât cel de astăzi. Pur şi simplu, au dispărut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% în zona vestică. Cu prea mare uşurinţă, începând din 90 încoace am acceptat prea multe sfaturi de afară, spre binele nostru şi binele a dus la situaţia de astăzi a României", a spus Văcăroiu.
România a avut două acorduri cu Fondul în perioada guvernării Văcăroiu
Nicolae Văcăroiu a fost prim-ministru al României în perioada 1992-1996. Cabinetul Văcăroiu s-a instalat la Palatul Victoria pe 19 noiembrie 1992, după ce Frontul Democrat al Salvării Naţionale (FDSN), partid format de către un grup de politicieni plecaţi din Frontul Salvării Naţionale (FSN), după alegerea lui Petre Roman ca preşedinte al formaţiunii, a câştigat alegerile parlamentare, iar Ion Iliescu alegerile prezienţiale.
  În acea perioadă, România a avut două acorduri de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, ambele de tip stand-by, valoarea totală a sprijinului financiar pus la dispoziţia României fiind de peste 580 de DST (drepturi speciale de tragere).
Preşedintele Curţii de Conturi a mai atras atenţia în cadrul evenimentului aniversar al ASE că sectorul bancar este printre puţinele care beneficiază de un sprijin real din partea guvernanţilor.
"Mă bucur însă că aveţi un sector unde se trăieşte bine. Sectorul bancar: salarii serioase. Nu numai la noi, în toată Europa, în toată lumea, iar dacă aici se clatină ceva, toate guvernele, imediat, recapitalizare, le dăm. Păi, săracii, să rămână preşedinţii ăştia fără bonusuri anuale şi trimestriale?", a precizat Văcăroiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu