duminică, 28 aprilie 2013

Aseară a avut loc o tentativă de ocupație a Republicii Moldova


Aseară a avut loc o tentativă de ocupație a Republicii Moldova
N-am dormit până la 4 dimineața, urmărind în direct ceea ce se întâmpla la Varnița, unde mai mulți soldați ruși și milițieni transnistrieni au atacat teritoriul Republicii Moldova. Și când zic atacat, știu ce spun. Nu poți să vii pe un pământ care nu-ți aparține, (conform tratatului de pace de la Moscova) în uniforme militare, să apuci locuitorii din Varnița la pumni și să-ți instalezi vagoane precum că-ți stabilești un punct de control acolo. Asta se numește ocupație! (Din DEX: OCUPÁȚIE, ocupații, s. f. 1. (Luare temporară în) stăpânire de către forțele armate ale unui stat a unei părți sau a totalității teritoriului unui alt stat; cucerire.) Noroc că s-au implicat câțiva membri ai Comisiei Unificate de Control din Partea Republicii Moldova, presa de la Chișinău și noroc și mai mare că s-au mobilizat sătenii din Varnița, care s-au încăierat cu gardiștii transnistrieni și militarii ruși. Tot respectul pentru ei, mai avem BĂRBAȚI în țară!
Chișinăul, în afară de facebook, a tăcut toată noaptea. Nici-o reacție, nimic. Nimeni nu ridica telefonul. Păi dacă era acolo vreo împușcătură al vreunui imprudent, se repeta scenariul din 1992, cu siguranță. Dar cui îi pasă? La Chișinău e luptă mare, pe bani și putere.
Încă odată am înțeles că Moldova poate fi ocupată într-o noapte de către orice armata străină, în cazul nostru, de Armata 14-a, de detașamentele de cazaci și de garda transnistreană. Așa, ușurel, în timp ce lumea doarme, în timp ce Vlazii se bat cap în cap, în timp ce soldații noștri abia adună 100 kg împreună, pe ei, în timp ce nu avem niciun fel de tehnică militară capabilă să facă față unui eventual conflict militar în zonă. Așa ușor, fraților, pentru că noi n-avem cu ce ne apăra țara. Stăm cu fundul gol și mai primim câte un șut în el, ca aseară, de la separatiști și încă ne mai și indignăm. Și nimeni n-o să ne apere, dacă nu noi singuri. Degeaba mai avem Guvern, Parlament și Președinție. Cred că președintele Timofti a dormit strâns noaptea asta, Plahotniuc era la vreun chef pe la Nobil Club, Lupu privea serialul ”Lacrimi de iubire”, iar Filat făcea furori pe la amante.
Dragoş Galbur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu