miercuri, 12 decembrie 2012

STUDIU Erupţiile vulcanice au dus la extincţia dinozaurilor, nu un meteorit

Vulcanii titanici din preistorie au exterminat dinozaurii, conform studiului FOTO Kerem Beyit

Activitatea vulcanică din India zilelor noastre a ucis dinozaurii, conform unei noi teorii a geologilor de la Princeton University, prezentate recent la conferinţa anuală a Uniunii Americane de Geofizică (American Geophysical Union).

Ştiri pe aceeaşi temă

Vulcanii activi în urmă cu zeci de milioane de ani în regiunea de lângă Mumbai ar fi eliminat sulf şi dioxid de carbon în asemenea măsură încât atmosfera a devenit otrăvitoare, cauzând extincţia dinozaurilor prin schimbarea climatului. Şi oceanele au fost afectate, devenind acide, conform cercetării. Teoria aduce o perspectivă nouă asupra dispariţiei dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani.
Extincţia K-T
Locuitorii preistorici ai Terrei au dispărut din cauza impactului cataclismic al unui meteorit cu planeta, conform teoriei general acceptate în prezent de cercetători, fenomen denumit „extincţia K-T”. Conform ipotezei lansată de Luis Alvarez, fizician laureat al premiului Nobel, coliziunea ar fi avut loc în Chicxulub, Mexic, şi a eliberat cantităţi toxice de praf şi gaz în atmosferă, blocând lumina Soarelui. Răcirea planetei şi aerul otrăvit au ucis dinozaurii, precum şi cutremurele, valurile tsunami şi vulcanii activaţi de coliziune, conform acestei teorii.
„Noile noastre informaţii fac necesară reevaluarea cauzelor care au dus la extincţia K-T”, a spus Gerta Keller, geolog la Princeton University şi coordonatoarea cercetării, citată de livescience.com. Ea susţine teoria activităţii vulcanice ucigaşe pentru dinozauri de mai mulţi ani. Informaţiile analizate arată că îmediat înaintea extincţiei dinozaurilor, activitatea vulcanică avea intentistatea de a cauza, parţial sau total, dispariţia giganţilor Pământului.
Sursa celor mai mari erupţii vulcanice preistorice
Erupţiile titanice din istoria planetei, inclusiv cea care poate fi legată de dispariţia dinozaurilor ar putea avea aceeaşi sursă, un rezervor antic de lavă din adâncul Pământului, în vedinătatea nucleului, conform cercetătorilor. Erupţiile vulcanice colosale din preajma sfârşitului erei dinozaurilor, acum 63 – 67 de milioane de ani, au creat straturile uriaşe de lavă din India (Deccan Traps). Acestea ar fi putut avea, iniţial, o suprafaţă de 1,5 milioane de kilometri pătraţi, de două ori suprafaţa statului Texas, conform ouramazingplanet.com.
Deşi originea activităţilor vulcanice nu este în întregime cunoscută, noi dovezi găsite recent în urma cercetării bazaltului de 62 de milioane de ani sugerează că lava din Islanda şi Groenlanda provine dintr-un strat din mantaua Pământului aproape la fel de vechi ca Terra (4,5 miliarde de ani). Lava „a supravieţuit intactă de la formarea nucleului Pământului”, a spus cercetătorul Matthew Jackson, geochimist la Boston University.
Platoul bazaltic din India poartă, de asemenea, semnătura geochimică a rezervorului primitic aflat la aproximativ 3.000 de kilometri sub scoarţa Terrei, în apropiere de graniţa dintre manta şi nucleu. Rezultatele studiului au fost prezentate în prestigioasa publicaţie „Nature” în luna iulie.
Impactul global al vulcanilor preistorici
Companiile petroliere au descoperit sedimente îngropate în lavă preistorică la aproape trei kilometri sub nivelul oceanului, pe coasta de est a Indiei. Fosilele îngropate în lavă datau din perioada cretacică, la graniţa intervalului K-T, când au dispărut dinozaurii.
Sedimentele au călători cu lava peste 1.600 de kilometri, din zona vulcanică Deccan Traps. În prezent, aceasta este de dimensiunea Franţei, dar se întindea pe aproape toată suprafaţa Europei, când vulcanii erau activi. „Oportunistul dezastrului” a fost o singură specie, Guembilitria, întâlnită în sedimente în proporţie de 80-98%, în timp ce restul speciilor dispăruseră. „Este asemănătoare gândacilor cunoscuţi în prezent, acea specie a supravieţuit şi a înflorit când celelalte dispăreau”, a explicat Keller.
Dovezile fosilizate din acea perioadă în India disăruseră, sugerând ca vulcanii cauzasera extincţia în masă a speciilor terestre şi marine. Mai mult, sedimentele care conţin iridiu, semnătura chimică a unui asteroid, au fost înregistrate după dispariţia dinozaurilor, contrazicând teoria că aceasta ar fi fost subită şi cauzată de meteorit.
Impactul acestuia nu ar fi produs suficient sulf toxic şi dioxid de carbon pentru a ajunge la nivelele descoperite în roci, deci ar fi putut agrava procesul de extincţie deja declanşat de culcani, dar nu l-ar fi putut cauza, concluzionează noul studiu.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu