marți, 25 decembrie 2012

Cum arată indexul clientelismului politic în alocarea banilor publici, pe ani şi guverne

de Biro Attila Publicat la: 24.12.2012 12:00 Ultima actualizare: 24.12.2012 12:53
Un studiu al ExpertForum arată că în perioada 2004-2011 consiliile judeţene şi primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului  sau coaliţiei de guvernământ au primit de 3 ori mai mulţi bani de la bugetul central decât primarii opoziţiei. Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliţia PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de şapte ori mai mulţi bani din Fondul de Urgenţă al Guvernului decât primarii PDL.
ExpertForum a analizat alocările discreţionare de la guvern la consiliile judeţene şi de la consilile judeţene la primării. Monitorizarea a fost făcută pe perioada 2004-2011 şi au fost urmărite şase fonduri naţionale. Cele şase fonduri urmărite sunt: Fondul de Urgenţă al Guvernului, Fondul de Mediu, Fondurile pentru drumurile judeţene şi rurale, Fondurile pentru şcoli, Fondurile alocate prin HG 577/1997 şi fondurile alocate prin Ordonanţa 7/2006. În total este vorba de 1,2 milarde de euro. Aceste fonduri conţin doar banii de la bugetul de stat şi nu includ finanţările europene.
În principiu, raportul a analizat câţi bani au fost alocaţi de la bugetul de stat către autorităţile locale în funcţie de culoarea politică. Concluzia cercetării este că toate guvernele au alocat banii din cele şase fonduri pe criterii politice, adică primăriile sau consiliile judeţene conduse de membrii ai partidelor de guvernământ au primit bani cu prioritate.
Vezi mai jos un grafic al alocărilor pe criterii politice

 
"Indicatorul nostru arată că în 2007, spre exemplu, fondul de urgenţă a fost cel mai afectat de clientelism. Spre exemplu, în 2007 erau de 7 ori mai multe şanse să obţii bani din acest fond dacă erai primar al coaliţiei de guvernare. Aceleaşi constatări au fost găsite şi pe celelalte fonduri. Astfel că, în medie, un primar al partidului de guvernamânt avea de 3 ori mai multe şanse să obţină fonduri guvernamentale", a explicat Sorin Ioniţă de la Expertforum
Studiul arată că alocarea pe criterii politice ale fondurilor publice a înregistrat o creşetere puternică în 2005. Potrivit analizei, clientelismul politic a atins un maxim în perioada 2007-2008. În acestă perioadă, banii din cele şase fonduri au fost direcţionate în mare parte pe criterii politice.  Concluziile cercetării mai arată şi că o parte din cele şase programe finanţează acelaşi tip de activităţi sau investiţii.
Reprezentantul Expertforum, Sorin Ioniţă, susţine că pentru ca astfel de fenomene să fie atenuate ele trebuie urmărite de organizaţii de tip watchdog care să denunţe astfel de practici. "Trebuie să avem organizaţii care să monitorizeze buna guvernanţă atât în ţări precum România dar şi în ţările vestice. Trebuie urmărite instituţiile care pot fi folosite politic. Dacă ar fi existat organizaţii de monitorizare în Grecia, poate că această ţară nu ar fi ajuns în situaţia în care este acum", a declarat Sorin Ioniţă
CITEŞTE AICI CONCLUZIILE RAPORTULUI DESPRE CLIENTELISMUL POLITIC
Expertforum va publicat şi un studiu extins care va cuprinde date precise despre fiecare consiliul judeţean şi primărie.


Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu