duminică, 16 decembrie 2012

Aşa îmblânzeşti animalele speriate

Ai găsit un animal abandonat şi speriat pe care vrei să îl salvezi? Înainte de toate trebuie să ştii cum să îi câştigi încrederea, să nu îi provoci traume mai mari.
Câinele îşi ţine coada între picioare, tremură din tot corpul şi scheaună temător. Pisica încearcă să se ascundă şi să te zgârie dacă te apropii de ea, chiar dacă vrei să îi dai de mâncare. Până şi o pasăre de colivie luată de la magazin poate fi speriată, dacă a fost brutalizată şi nimeni nu i-a arătat vreun strop de afecţiune. Nu este uşor să le îmblânzeşti, dar nici imposibil. Trebuie să ţii cu adevărat la ele şi să te înarmezi cu multă răbdare, deoarece procesul poate dura luni de zile. De îndată ce ai adus animalul speriat acasă, trebuie să îi acorzi toată atenţia ta şi o mare parte din timpul liber. Pregăteşte un culcuş călduros şi ai grijă ca pisica sau câinele să nu se refugieze pe sub canapele şi dulapuri. Pune alături un bol cu mâncare şi unul cu apă. Dacă ai adus un papagal acasă, pune colivia la geam, cât mai departe de locurile gălăgioase din casă. Alege o încăpere fără televizor şi nu-i lăsa pe cei mici să deranjeze pasărea.

Cu dragoste, cucereşti orice animal

Puii sunt mai uşor de îmblânzit şi îi vei cuceri în câteva săptămâni. Dar animalele adulte vor căpăta încredere în tine mult mai greu. De îndată ce încep să se joace cu tine şi să exploreze casa, înseamnă că ai avut succes. Urmează să înveţi câinele cu lesa şi să îl scoţi la plimbare. Iar, dacă ai un papagal, dresează-l să vină pe degetul tău, înainte să-l laşi liber prin casă. Oferă-i bucăţele de fructe şi legume de câteva ori pe zi, până se va obişnui să le ia din mâna ta. Încet, încet vei reuşi să îl educi să vină pe deget, doar că trebuie să exersezi mult timp.

CÂTEVA REGULI DE AUR

x  Vorbeşte calm şi blând cu animalele. Lasă-le timp să se înveţe cu vocea ta şi nu ţipa în preajma lor.
x  Apropie-te treptat, fără să încerci să le mângâi sau să le oferi mâncare din primele zile.
x  Stai cu ele din ce în ce mai mult timp în fiecare zi, să te accepte în preajma lor.
x  După ce s-au obişnuit cu noua locuinţă, adu-le câte o jucărie şi ademeneşte-le la joacă. Abia apoi, încearcă să le mângâi!

Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Mai mult: Aşa îmblânzeşti animalele speriate - Libertatea pentru Femei | Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu