joi, 29 noiembrie 2012

Document confidenţial, scăpat din greşeală pe site-ul ANRE: Cine importă gaze, la ce preţ şi de la cine

Document confidenţial, scăpat din greşeală pe site-ul ANRE: Cine importă gaze, la ce preţ şi de la cine

29 noiembrie 2012, 09:39 |  Autor: Adina Vlad | 2808 afişări
e
GDF Suez România a importat gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât cele de la ruşi FOTO Adevărul

GDF Suez România a importat gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât cele de la ruşi FOTO Adevărul

 
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat din greşeală pe site un raport confidenţial care prezintă date privind importul de gaze: cine importă, cât, la ce preţ şi de la cine. Documentul, retras de pe site după o oră de la publicare, arată cum GDF Suez Energy România importă gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât importă de la Gazprom, potrivit HotNews.ro.
GDF România a cumpărat de la GDF Ungaria gaze la un preţ de 139,55 lei/MWh şi la 139,38 lei/MWh, în condiţiile în care preţul mediu de import în scopul comercializării a fost de 131,91 lei/MWh, iar pentru importurile curente – de 133,04 lei/MWh. Mai mult, preţurile sunt mai mari decât cele preacticate pentru impoturile efectuate de GDF Suez România, dar şi de alte companii de la Wintershall Elveţia, intermediary Gazprom. 
GDF România solicit ANRE să-i recunoască toate costurile de în preţul final, inclusive cele cu importurile, atunci când furnizează pe piaţa reglementată. În condiţiile în care imprtul de gaze se realizează de la sora din Ungaria, GDF Suez Ungaria, direfenţele de preţ rămân în grupul GDF. 
În documentul citat de HotNews.ro se mai arată că Elcen Bucureşti a cumpărat gaze de la Wintershall Elveţia la un preţ de 153,55 lei/MWh, aceasta fiind cel mai mare pre’ de import. Compania de stat Romgaz a cumpărat de la acelaşi intermediat la un preţ de 132,99 lei/MWh, respectiv 135,38 lei/MWh.
Companiile care au făcut importuri de gaze sunt GDF Suez, E.ON, Romgaz, Azomures, Conef Gaz, Arelco Distributie, Mot Energy Trade Romania, Egl Gas&Power, Interagro, Intergaz, Wiee, Electrocentrale Bucuresti si OMV Petrom Gas.
Furnizorii sunt Wintershall Elvetia, Imex Oil, GDf Suez Ungaria,  EFT Ungaria, Opten Trade, Egl Elvetia, Gazprom Schweiz si EconGaz Ungaria.
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că va demara astăzi p anchetă şi, în cazul în care se demonstrează că documentul a stat chiar şi un minut pe site, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere, potrivit HotNews.ro. 
Surse din piaţă au declarat pentru HotNews.ro că acesta era un document intern în baza căruia a fost realizat reportul oficial de monitorizare a pieţei. Raportul oficial este şi el postat pe site.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu