vineri, 12 octombrie 2012

AUTOSTRADA SUDULUI, un nou vis al infrastructurii româneşti. Pe unde ar putea trece, când ar putea fi gata şi care ar fi investiţia

de Loredana VOICULESCU Publicat la: 11.10.2012 21:00 Ultima actualizare: 11.10.2012 22:08
FOTO: Mediafax Foto/gândul.info
Românii ar putea circula, în câţiva ani, pe o nouă autostradă, Autostrada Sudului, care va face legătura între Bucureşti şi Timişoara, prin partea sudică a României. 
Proiectul nu este unul nou, o variantă fiind avansată în 2009 de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu. 
Autostrada ar putea trece prin şapte judeţe: Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin şi Timiş.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a dat anunţ pentru organizarea unei licitaţii aferente întocmirii studiului de prefezabilitate (SPF) pentru noua autostradă. Valoarea estimată pentru elaborarea SPF este de 4,5 milioane de lei (circa un milion de euro), fără TVA.
„În prezent, circulaţia se realizează pe DN6, care a devenit o rută extrem de utilizată cu un trafic foarte ridicat. Construirea Autostrăzii Sudului va conduce la decongestionarea traficului pe DN6 şi va realiza un nou culoar de circulaţie prin zona de sud, ce va lega partea sud-estică a ţării cu partea de vest, respectiv cu Culoarul IV Pan European, aflat în curs de execuţie”, se arată în documentaţia CNADNR.
Noua autostradă va crea o legătură cu viitorul pod peste Dunăre de la Calafat.
Pe unde va trece Autostrada Sudului
Deocamdată, traseul Autostrăzii Sudului nu este clar definit. CNADNR a propus patru variante de traseu pentru noua autostradă.
Firma care va câştiga licitaţia pentru elaborarea studiului de prefezabilitate va trebui să recomande un "scenariu optim", precum şi "avantajele scenariului recomandat".
Cele patru scenarii propuse de CNADNR:
1. Lugoj - Drobeta Turnu Severin - Craiova (partea de Nord a Centurii Craiova) -  Slatina – Roşiorii de Vede – Alexandria – Bucureşti
(Click pentru a mări)

Sursă: gândul.info (Corina Vârlan)
2. Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Calafat – Craiova (partea de Sud a centurii Craiova) – Caracal – Roşiorii de Vede – Alexandria – Bucureşti

Sursă: gândul.info (Corina Vârlan)

3. Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Caracal – Roşiorii de Vede – Alexandria – Giurgiu – Bucureşti


Sursă: gândul.info (Corina Vârlan)
4. Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Slatina – Piteşti – Bucureşti.

Sursă: gândul.info (Corina Vârlan)
În cadrul documentaţiei studiului de prefezabilitate vor fi studiate minimum trei variante de traseu propuse de beneficiar (CNADNR), se arată în documentaţia CNADNR.
În studiul care urmează să fie elaborat va fi menţionată şi valoarea totală estimată a investiţiei.
De asemenea, firma care va elabora studiul de prefezabilitate va trebui să prezinte şi elemente privind „necesitatea şi oportunitatea investiţiei”. Termenul maxim de realizare a proiectării SPF este de şase luni. 
Autostrada Sudului, varianta până la Calafat: Investiţie de 300 de milioane de euro, lucrările gata în 4 ani
În martie 2009, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu, a anunţat proiectul Autostrăzii Sudului, fără a menţiona însă că aceasta ar ajunge în Timiş.
Berceanu declara că Autostrada Sudului ar urma să plece din Bucureşti, să treacă prin Craiova şi să ajungă la Calafat, pentru a face legătura cu podul de peste Dunăre, dintre România şi Bulgaria.
Berceanu spunea atunci că demersurile pentru construcţia Autostrăzii Sudului ar fi urmat să înceapă în 2010, iar  lucrările să fie finalizate, cel mai probabil, în 2014. Valoarea investiţiei era estimată la peste 300 de milioane de euro, existând, la acea vreme, mai multe variante de finanţare.
Fondurile ar fi urmat să fie asigurate din mai multe surse, adică o parte de la BEI/BERD, o componentă de la Guvernul României şi o altă parte din fonduri nerambursabile de la UE.
Anul acesta, la jumătatea lunii august, premierul Victor Ponta a declarat, potrivit Agerpres, după o întâlnire cu primarii din judeţul Olt, că Autostrada Sudului nu se poate face anul acesta, nici într-un an. 
Citeşte şi REPARAŢII la AUTOSTRADA ARAD-TIMIŞOARA, încă NEINAUGUR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu