miercuri, 19 septembrie 2012

PRIMA COLIZIUNE. De ce vrea CSM să-i ia Monei Pivniceru dreptul de a-i alege pe urmaşii lui Morar şi Kovesi. Cine e în cărţi pentru cele două posturi

de Biro Attila Publicat la: 19.09.2012 00:29 Ultima actualizare: 19.09.2012 07:53
CSM susţine că nominalizarea viitorului procuror general şi a procurorului şef al DNA trebuie făcută de către consiliu şi nu de către Ministerul Justiţiei condus de către Mona Pivniceru. O analiză a Direcţiei Legislative a Consiliului arată că propunerile pentru cele două funcţii de conducere "să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secţiei pentru procurori". Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a declarat că ea este cea îndreptăţită să nominalizeze procurorii care îi vor înlocui pe Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi. Pivniceru a fost acuzată de CSM de lipsă de transparenţă în procedura de nominalizare pentru Parchetul General şi DNA.
În şedinţa de marţi, 18 septembrie, CSM a pus în discuţie procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General şi DNA. Procedura a fost deja declanşată de către ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. În plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcţiei Legislative care spune în mod clar că procurorul general şi şeful DNA să fie aleşi de către Consiliul Superior al Magistraturii.
În raportul Direcţiei Legislative se menţionează că propunerile pentru funcţiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (şeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secţiei pentru procurori. "Această soluţie corespunde din punct de vedere legislativ identităţii de statut a magistraţilor judecători şi procurori şi rolului CSM de garant al independenţei justiţiei şi nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor", se mai arată în document. CSM arată într-un comunicat public că a însuşit criticile Direcţiei Legislative.
Pivniceru: "Merg înainte pe procedura mea"
Argumentaţia specialiştilor CSM are la bază ideea că, având în vedere că preşedintele, vicepreşedintele şi şefii de şecţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către CSM, atunci şi procurorul general şi procurorul şef al DNA să fie puşi în funcţie de către acest consiliu. În replică, ministrul Justiţiei a declarat că nu va modifica procedura. "Merg pe procedura mea. Una sunt numirile de la ICCJ şi altceva înseamnă nominalizările pentru Parchetul General şi DNA", a declarat Mona Pivniceru.
Pentru ca CSM să numească procurorul general şi şeful DNA este însă necesară modificarea legislaţiei. O asemenea modificare a legislaţiei este puţin probabilă având în vedere că MJ a declanşat deja procedura de nominalizare a şefilor PG şi DNA. Cu toate acestea, premierul Ponta s-a arătat în urmă cu câteva luni deschis la ideea ca CSM să numească şeful DNA şi procurorul general.
Ponta pe 18 mai: Procurorul general şi şeful DNA trebuie să fie numiţi doar de CSM, fără preşedinte şi fără ministrul justiţiei
Pe 18 mai, într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a declarat că este adeptul ideii ca procurorul general şi şeful DNA să fie numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii. "Am o părere pe care mi-o susţin şi anume că în viitor procurorul general şi şeful DNA trebuie să fie numiţi doar de CSM, fără preşedinte şi fără ministrul justiţiei", spunea Victor Ponta. El a afirmat că din procedura de numire în cazul celor două funcţii trebuie eliminat elementul politic. "Am imaginea că foarte curând va trebui să revenim la sistemul pe care l-am promovat, dacă nu mă înşel, în 2004 - când domnul Diaconescu era ministru al Justiţiei - acela în care atât procurorul general, cât şi şeful DNA să nu mai aibă nicio legătură în ceea ce priveşte numirea nici cu ministrul justiţiei, care inevitabil este o funcţie politică, nici cu preşedintele ţării, care e o funcţie hiperpolitică, şi să aibă legătură doar cu CSM-ul", susţinea Victor Ponta în aceeaşi emisiune televizată. Citeşte transcriptul emisiunii în care premierul a vorbit de numirile procurorului general şi a şefului DNA.
Procedura propusă de Pivniceru - declarată netransparentă
Revenind la controversa CSM-Pivniceru, în documentul prezentat în plenul Consiliului se menţionează că procedura anunţată de ministrul Mona Pivniceru este netransparentă. "Întreaga etapă preliminară a procedurii de selecţie este netransparentă în condiţiile în care analiza şi evaluarea riscurilor depuse de către candidaţi şi menţionate în anunţul de selecţie, aşadar inclusiv al unui număr de minim zece lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, se realizează de către ministrul Justiţiei, nefiind prevăzute niciun fel de criterii şi fără posibilitatea contestării rezultatelor astfel obţinute", se menţionează în raportul prezentat în plenul CSM.
Specialiştii CSM au mai criticat şi termenul prea scurt pe care îl au candidaţii pentru a-şi prezenta proiectul managerial. Ministrul Mona Pivniceru a declarat că în opinia ei termenul de 15 zile este unul rezonabil. Pivniceru a menţionat însă că se va gândi dacă nu prelungeşte acest termen.
Direcţia Legislativă a CSM a mai arătat că ministerul Justiţiei nu a asumat procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA printr-un ordin de ministru. Fără acest ordin procedura nu poate fi atacată în instanţă. Ministrul Mona Pivniceru a declarat că în opinia ei anunţul postat pe pagina de Internet a MJ are valoare de ordin de ministru.
 
Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Schmidt-Hăineală, a declarat că joi va avea loc o întâlnire de lucru privind procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, care să corespundă exigenţelor cerute de lege şi de Comisie Europeană.
Cum vrea Pivniceru să numească înlocuitorii lui Morar şi Kovesi
În procesul de numire al procurorului general şi al procurorului şef al DNA sunt implicate trei instituţii: ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele României. Ministrul Justiţiei face propunerile pentru cele două funcţii, CSM le avizează sau nu (avizul fiind unul formal), iar preşedintele numeşte prin decret procurorii în cele două funcţii, având posibilitatea să refuze o singură dată propunerile făcute de MJ.
Pe 1 septembrie premierul Ponta i-a cerut ministrului Mona Pivniceru să declanşeze procerdurile de numire a procurorului general şi a şefului DNA.
Pe 17 septembrie MJ a anunţat că a declanşat procedura de selectare a celor doi candidaţi pentru conducerea Parchetului General şi a DNA. MJ a stabilit termenul de depunere a cererilor de înscriere la concurs până pe 24 septembrie.
Pe 25 septembrie vor fi publicate numele procurorilor care s-au înscris la concurs.
Procurorii înscrişi în concurs trebuie ca până pe 1 octombrie să depună la MJ şi proiectul managerial. În perioada 2-3 octombrie candidaţii vor susţine un interviu cu ministrul Justiţiei. Pe 4 octombrie MJ va transmite CSM numele celor doi procurori propuşi pentru PG şi DNA.
Ultimul cuvânt în nominalizarea celor doi procurori îl are minstrul Mona Pivniceru. Ultima fază în cadrul procedurii de la MJ este interviul pe care candidaţii care îl vor susţine în faţa ministrului Mona Pivniceru. Potrivit procedurii, aceste interviuri nu vor fi publice decât abia după ce ministrul va anunţa pe cine a ales. Unul din aspectele criticate de membri CSM a fost şi acela că acest interviu ar trebui să se desfăşoare la fel cum se derulează cele din cadrul consiliului.
 
Presa a vehiculat până în prezent două nume pentru cele două funcţii: procuroarea Alina Bica - fost secretar de stat în Ministerul Justiţie pentru funcţia de procurorul general şi procurorul Marian Drilea. O variantă vehiculată încă din 2011 este şi aceea ca actualul şef DNA să candideze pentru funcţia de Procuror General iar Laura Codruţa Kovesi să candideze pentru funcţia de procuror şef DNA. Legal nu există nici un impediment ca cei doi să facă această rocadă. Un alt nume vehiculat pentru şefia DNA este şi cel al lui Codruţ Olaru, actualul şef al DIICOT. Niciuna din aceste variante nu a fost confirmată.
Contactată de gândul, procuroarea Alina Bica a precizat că va spune joi dacă se înscrie sau în cursa pentru funcţia de procuror general.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu